Vergoeding elektriciteitskosten bij ademhalingsapparatuur

Door: Ricardo Bronsgeest

Mensen die gebruikmaken van ademhalingsapparatuur kunnen deze kosten aftrekken van de belasting. In november 2018 heeft de rechtbank Gelderland hier een uitspraak over gedaan.

Nadeel van deze werkwijze is dat iemand eerst de kosten moet betalen en deze dan later via de belastingdienst kan terugvragen. De elektriciteitskosten voor de ademhalingsapparatuur kunnen voor sommige mensen erg oplopen. Daarom heeft een van onze leden, die deze kosten heeft voor de ademhalingsapparatuur bij haar dochter, gevraagd of er voor deze kosten niet een tegemoetkoming kan komen. Het Zorginstituut Nederland heeft deze vraag behandeld. In overleg met de zorgverzekeraars is nu besloten dat de er een tegemoetkoming komt. Het Zorginstituut heeft de tekst op de website inmiddels aangepast. Er staat nu:

Verzekerden die gebruik maken van mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie hebben recht op een tegemoetkoming in de elektriciteitskosten."

Mensen die in aanmerking willen komen voor deze tegemoetkoming kunnen hiervoor contact opnemen met hun eigen zorgverzekeraar. Het staat zorgverzekraars vrij om een eigen invulling te geven aan deze afspraak. Eventueel kunt u verwijzen naar de webpagina van het Zorginstituut waar deze informatie is geplaatst.
https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/a/ademhalingshulpmiddelen-zvw

Terug naar overzicht