VGZ, zorg voor goede overgangsregeling 2017

Door: Erik van Uden

VGZ wil de thuistoediening van immunoglobulinen anders organiseren. Dat is prima, maar de kwaliteit van levering moet wel gewaarborgd blijven.

Verzekeraar VGZ wil de toediening thuis van immunoglobulines anders gaan organiseren. Zowel de levering als de toediening moet vanaf 2018 geregeld worden door de apotheken in de ziekenhuizen, de politheken. Dat kan een goede regeling zijn, maar Spierziekten Nederland vindt het een groot probleem dat patiënten erg laat geïnformeerd zijn over de nieuwe aanpak - een week voor Kerstmis - terwijl aan de andere kant de organisatie van de verstrekking nog niet op orde is. Het betreft hier vooral mensen met MMN en CIDP en een enkele keer iemand met MG.

Daarom heeft Spierziekten Nederland een brief gestuurd naar VGZ met de vraag om de invoering van de nieuwe regeling uit te stellen, dan wel te zorgen voor een solide overgangsregeling. In de brief schrijft voorzitter Guus Schrijvers onder andere: "Daarom vragen wij u met klem de reorganisatie van de verstrekking uit te stellen, totdat er voldoende zekerheid is dat de continuïteit van de thuistoediening via infuus van immunoglobulinen volledig gewaarborgd is, dan wel te zorgen voor een solide overgangsregeling. Graag verneem ik op welke wijze u de zorg voor alle betrokken patiënten in Nederland gaat waarborgen." Lees de volledige brief. 

Lees ook het voorgaande bericht. Wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Terug naar overzicht