Volgende week al vaccineren?

​​​​​​​Berichten dat mensen met o.a. ALS en Duchenne vanaf volgende week gevaccineerd worden, verrassen in spierziekten gespecialiseerde artsen.

Minister De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat specifieke groepen van zeer kwetsbare mensen een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna (een mRNA-vaccin) aangeboden krijgen via hun specialist, waaronder mensen met een spierziekte en problemen met de ademhaling. Mensen met ALS en Duchenne worden (op pagina 51) als voorbeeld genoemd.

De inhoud van de brief en voortijdige berichten hierover in de media hebben zowel ons als de in spierziekten gespecialiseerde artsen uit ons netwerk verrast. Samen werken we al enige tijd aan meer duidelijkheid over het vaccineren van mensen met een spierziekte en beperkte ademhaling, zie ook een eerder nieuwsbericht over dit onderwerp. Nog steeds is niet bekend wie er precies uitgenodigd gaan worden, door wie en waar de vaccinaties gaan plaatsvinden. De in spierziekte gespecialiseerde artsen zijn met het RIVM in overleg.

Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang. Zodra wij weten welke groepen patiënten uitgenodigd worden, zullen we dat laten weten. Dat geldt ook voor het wanneer. Tot die tijd is het niet zinvol om je arts te bellen.

Zie voor een korte samenvatting over wat er al wel bekend is, ook de update vaccinatie van medische hoog-risicogroepen van het RIVM.

Terug naar overzicht