Voorrang vaccinatie voor chronisch zieken

Door: Erik van Uden

De gezamenlijke patiëntenorganisaties hebben een manifest opgesteld, waarin zij bij de regering pleiten voor voorrang bij vaccinatie voor kwetsbare mensen.

Mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico moeten net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen voorrang kunnen krijgen op een vaccin tegen corona.

Zodra er een vaccin beschikbaar komt dat aantoonbaar veilig is voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico moeten zij als eersten de mogelijkheid krijgen gevaccineerd te worden. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Mind, KBO-PCOB en een groot aantal van hun aangesloten lidorganisaties, waaronder Spierziekten Nederland.

Hun leden zijn door de coronacrisis onevenredig zwaar getroffen. Om besmetting te vermijden, leven grote groepen mensen met een beperking of chronische ziekte al maanden in isolement en kunnen zij in afwachting van een vaccin niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven. Daarom moeten zij zo snel mogelijk toegang krijgen tot het coronavaccin.

Lees hier het hele manifest.

Terug naar overzicht