Voorrang vaccinatie voor groep met medisch risico

Minister De Jonge presenteerde dinsdag bij de persconferentie een aangepaste vaccinatiestrategie. Mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medisch risico worden gevaccineerd vóór gezonde vijftigers.

Mensen met een medisch risico en jonger dan 60 jaar krijgen bij het vaccineren voorrang op mensen zonder een medisch risico. Vanaf de eerste week van mei kunnen zij de uitnodiging via de huisarts verwachten. Zij maken daarna zelf een afspraak voor vaccinatie bij de GGD, met het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin.
Wie jaarlijks van de huisarts een uitnodiging voor de griepprik ontvangt, staat goed geregistreerd bij de huisarts. Mensen die niet jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd raden we aan contact op te nemen met de huisarts en te zorgen voor een juiste registratie.

Deze aanpassing in de vaccinatiestrategie is een belangrijke stap vooruit voor mensen met een medisch risico. Nu zij via de GGD gevaccineerd gaan worden in plaats van bij de huisarts, kunnen de vaccinaties veel sneller plaatsvinden. Het gaat om ongeveer 1,1 miljoen mensen. Als zij gevaccineerd worden, kunnen veel gezinnen uit het sociaal isolement komen waarin zij nu moeten leven uit angst voor besmetting.

De afgelopen weken hebben onze koepelorganisaties samen met het initiatief #VergeetOnsNietHugo herhaaldelijk aangedrongen op prioriteit voor deze groep. En met succes!
Spierziekten Nederland is blij dat de minister deze keuze heeft gemaakt en dat mensen met een spierziekte nu met voorrang worden gevaccineerd.

Lees het gehele bericht op de website van Ieder(in).

 

Terug naar overzicht