VSN presenteert lespakket Spierziekten 2000

Door: Erik van Uden

Op woensdag 6 september presenteert de VSN op basisschool de Tovercirkel in Malden (Gelderland) het lespakket Spieren.

‘Eerst zeiden ze dat ik gek liep, ik mocht niet meedoen met spelletjes. Nu wel. Nu begrijpen ze het. Nu mag ik overal aan meedoen.’(Björn, 11 jaar)

Leerlingen met een spierziekte hebben het nogal eens moeilijk op school. Medeleerlingen en leerkrachten snappen vaak niet wat er aan de hand is. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het leven eruit ziet als je een spierziekte hebt. Kinderen met een spierziekte lopen raar, zitten misschien zelfs in een rolstoel en hebben af en toe extra hulp nodig. De kinderen worden uitgelachen en gepest.

Toch gaan de meeste kinderen het liefst naar het regulieronderwijs. Zij zitten dan op school bij de kinderen uit de buurt. Ook ouders zien hun kinderen graag naar een ‘gewone’ school gaan. En het heeft ook de voorkeur van de minister: de kinderen moeten samen naar school. Maar soms is het net of je er als kind met een spierziekte niet echt thuis hoort...

Toch, wanneer er in de klas op een goede manier aandacht wordt besteed aan spierziekten, zijn de meeste problemen verleden tijd. Dat was voor de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) de reden om een lespakket samen te stellen. Op woensdag 6 september presenteert de VSN op basisschool de Tovercirkel in Malden (Gelderland) het lespakket Spieren. Een lespakket over spieren (die het soms niet doen). Het lespakket is bedoeld voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Lotte van Leeuwen zit op De Tovercirkel in Malden. Zij heeft zelf een spierziekte. Samen met haar vriendin Sophie speelt zij de hoofdrol in het laatste onderdeel van de video, een videoclip met de titel: Mijn beste vriendin. Niet alleen Lotte is bij de presentatie aanwezig, maar alle kinderen en volwassenen die aan het lespakket hebben meegewerkt, waaronder regisseur Jan-Willem de Kok en tekenaar Leo de Veld.

Tijdens de presentatie vertelt Jan-Willem de Kok hoe je nuzo’n lesvideo maakt, wat er allemaal bij komt kijken. Maaike Miedema,kinderboekenschrijfster en journaliste - zij werkte o.a. voor Okki en Taptoe -interviewt Lotte van Leeuwen en Maud Reusken: wat maak je mee als je naar schoolgaat en je hebt een spierziekte? En natuurlijk wordt voor de eerste maal devideo op een school vertoond.

De video is geproduceerd door Toonder Studio’s. De leerlingenboekjes en de docentenhandleiding zijn geschreven door Duo MarketResearch. Anker en Strijbos verzorgden de vormgeving van het lesmateriaal. Het lespakket is te bestellen bij de VSN en kost ƒ 37,50. Leden van de VSN betalen ƒ 24,50.

Terug naar overzicht