Wat betekent het coronavirus/Covid-19 voor GBS-, CIDP- en MMN-patiënten?

Door: Patricia Blomkwist

Er leven veel vragen onder patiënten met GBS, CIDP en MMN, bijvoorbeeld over vatbaarheid en mogelijke gevolgen van een besmetting.

GBS
Het advies voor mensen die GBS hebben gehad, is hetzelfde als voor ieder ander. Een veel voorkomende misvatting is dat mensen die GBS hebben gehad een verzwakt of beschadigd immuunsysteem hebben - dit is niet het geval en het is niet meer of minder waarschijnlijk dat je het coronavirus zult oplopen of er ziek(er) van zult worden.
 
Het is bekend en vastgesteld dat GBS kan worden getriggerd door een infectie als gevolg van een bacterie (bijvoorbeeld Campylobacter Jejuni) of een virus (bijvoorbeeld Zika).
Van Covid-19 is nog niet bekend of dit virus wellicht ook een uitlokkende factor voor GBS is.  
Het is onwaarschijnlijk dat iemand die GBS heeft gehad en besmet wordt met Covid-19, er zieker van wordt (en meer kans op overlijden heeft) dan iemand die geen GBS heeft gehad.
 
CIDP/MMN
Bij CIDP en MMN hangt het er vanaf waarmee de ziekte behandeld wordt of iemand vatbaarder is voor Covid-19.
Bestaat de behandeling uit uitsluitend immuunglobulines (IVIg of SCIg) dan is er waarschijnlijk geen verhoogd risico op het krijgen van Covid-19 in vergelijking met gezonde mensen.
 
Bestaat de behandeling (mede) uit immuunsuppresiva (afweeronderdrukkende middelen, zoals bijvoorbeeld prednison, methotrexaat, plasmaferese), dan is men in het algemeen vatbaarder voor het oplopen van infecties, dus mogelijk ook voor een besmetting met Covid-19 en is de kans mogelijk groter om er ziek(er) van te worden. Stop echter nooit met deze middelen zonder overleg met uw arts. Ook het stoppen kan namelijk de risico's vergroten.

Algemeen
Bij mensen met CIDP en MMN (ongeacht waarmee ze behandeld worden) en bij mensen die GBS hebben gehad, kan het doormaken van een infectie (waaronder waarschijnlijk ook Covid-19) mogelijk de (rest)verschijnselen van GBS, CIDP en MMN tijdelijk verergeren.
 
In alle gevallen geldt: neem de door het RIVM geadviseerde voorzorgen in acht en probeer besmetting te voorkomen. Neem geen risico’s.
 
Meer informatie
Ook andere vragen over het over het coronavirus blijven binnenstromen bij Spierziekten Nederland. Daarom hebben we voor u de belangrijkste punten nog eens op een rijtje gezet.

Diagnosegroep GBS|CIDP van Spierziekten Nederland
 
Disclaimer
Deze informatie is met grote zorg samengesteld op basis van diverse bronnen, waaronder de GBS|CIDP Foundation International) en GAIN Charity Echter, gezien het gebrek aan wetenschappelijke gegevens op dit terrein kan Spierziekten Nederland geen aansprakelijkheid aanvaarden voor deze informatie.

Terug naar overzicht