Wat weet u over uw zorgpolis? 2014

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van hun zorgverzekering. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de basisverzekering wel en niet dekt en wat de verschillen zijn tussen restitutiepolissen en naturapolissen.

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van hun zorgverzekering. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de basisverzekering wel en niet dekt en wat de verschillen zijn tussen restitutiepolissen en naturapolissen.

Nog geen vier procent van alle mensen die een quiz over de zorgverzekering maakten op de campagnesite Word Wakker van de Patiëntenfederatie NPCF had alle vragen goed. De quiz Feiten en Fabels test de kennis van de bezoeker over de zorg(verzekering) en de dekking van de polis.

Resultaten
Bijna alle deelnemers aan de quiz wisten dat de zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering. Maar kennis ontbreekt veelal over wat de basisverzekering wel en niet dekt en wat de verschillen zijn tussen restitutiepolissen en naturapolissen.

Bijna de helft van de mensen denkt ten onrechte dat een zorgaanbieder aan een verzekerde moet vertellen of hij wel of geen contract heeft met de zorgverzekeraar van de patiënt. Het is de zorgverzekeraar die op zijn website moet aangeven wie wel en niet zijn gecontracteerd.

Een op de vijf meent dat zorgverzekeraars zelf kunnen bepalen wat er in het basispakket zit. En ruim de helft denkt dat een collectieve polis altijd goedkoper is dan een individuele. Ten slotte denkt bijna de helft van alle mensen dat je terecht kunt bij alle dokters in een ziekenhuis als dat ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Collectieve zorgverzekering
Spierziekten Nederland biedt haar leden een collectieve zorgverzekering aan. Leden kunnen kiezen uit verschillende grote maatschappijen en verschillende polissen. Bemiddelaar daarbij is Sucsez BV. Er zit voor leden een financieel voordeel aan vast, maar ook de mogelijkheid om advies in te winnen bij een onafhankelijke adviseur. De gegevens over de collectieve verzekering zijn beschikbaar op de persoonlijke pagina van de leden bij de nieuwsberichten. 

Overstappen
U kunt tot eind januari 2015 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot eind december. 

 

Bron: NPCF

 

 

Terug naar overzicht