Webcast 'Kauwen en slikken'

Door: Anja Horemans

Op vrijdag 1 juni verzorgt Spierziekten Nederland de webcast 'Kauwen en slikken: eten met een spierziekte'. U kunt tot en met 29 mei inschrijven.

Moeilijk kunnen kauwen en slikken: bekende verschijnselen bij spierziekten, zowel bij kinderen als volwassenen. Beginnende slikproblemen worden vaak niet herkend. De maaltijd duurt langer of het lukt niet meer om met een hap eten in de mond te praten of men hoest regelmatig bij het eten. Mensen passen zich onbewust aan aan hun mogelijkheden.

Tijdige behandeling van kauw- en slikproblemen is belangrijk omdat ze op termijn kunnen leiden tot vermagering, vermoeidheid, achteruitgang in conditie en versliklongontstekingen. Deze webcast geeft meer inzicht in de kauw- en slikproblematiek die voorkomen bij spierziekten. Vanuit de diëtetiek en logopedie zijn goede praktische tips te geven hoe hiermee om te gaan.

In de webcast bespreken we vragen als:

  • Waardoor is kauwen en slikken soms moeilijk?
  • Welke risico’s brengt dit met zich mee?
  • Hoe herken je beginnende kauw- en slikproblemen?
  • Wat kun je er zelf aan doen, tips en tricks?
  • Hoe houd je plezier in eten?
  • Wanneer ga je naar de logopedist en diëtist en wat kunnen zij voor je doen?

Datum en tijd
De webcast vindt plaats op vrijdag 1 juni 2018 van 16.00 tot 17.00 uur.

Programma

16.00 - 16.30 uur
Duo-presentatie over ‘kauwen en slikken: eten met een spierziekte’ met mevrouw Dea Schröder, diëtiste en mevrouw Nicole Frielink logopediste, beiden werkzaam binnen het spierziekterevalidatieteam van het Roessingh, centrum voor revalidatie te Enschede.

16.30 - 17.00 uur
Beantwoording van vragen.

Aanmelden
De uitzending staat open voor leden en niet-leden van Spierziekten Nederland en is gratis. Inschrijven is mogelijk tot en met 29 mei 2018. U ontvangt twee dagen voor de webcast een bevestiging met een link naar de webcast. 
 
Webcast, heel eenvoudig
De webcast is een uitzending via internet vanuit het kantoor van Spierziekten Nederland die u rechtstreeks thuis kunt volgen. U kunt vooraf of tijdens de uitzending vragen stellen aan de sprekers. Om een webcast te volgen heeft u, afgezien van een goede internetverbinding, geen speciale voorzieningen nodig. U kunt gebruikmaken van een pc, laptop, tablet of zelfs een smartphone. 

Terug naar overzicht