Ziektekostenverzekering 2020

Elk najaar passen de zorgverzekeraars hun polissen aan. Het is aan u om te besluiten of u de nieuwe polis aanvaardt of op zoek gaat naar een zorgverzekering die beter bij u past.

Als u wilt overstappen, moet u uw huidige polis vóór 1 januari 2020 opzeggen. U kunt zich tot 1 februari aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Voor een basisverzekering kunt u bij elke zorgverzekeraar terecht, voor een aanvullende is soms een medische keuring vereist. Of het voor u verstandig is om over te stappen, is lastig te zeggen omdat dit voor iedereen verschillend is. Vaak is het wel de moeite waard om dit eens te bekijken. Het kan u namelijk veel geld schelen.

Basisverzekering
De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Iedereen is verplicht om een basisverzekering te hebben. Wat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Hoeveel er vergoed wordt, is wel verschillend. Er bestaan namelijk verschillende varianten van de basisverzekering. De verschillen zitten hem in of er contracten zijn met hulpverleners. Gecontracteerde zorg wordt helemaal vergoed, maar is er geen contract tussen de zorgverzekeraar en hulpverlener dan kan het zijn dat er maar een deel vergoed wordt.

De varianten zijn:

 • budgetpolis: biedt weliswaar een complete basisverzekering, maar heel veel zorgverleners zijn niet gecontracteerd;
 • naturapolis, gecontracteerde zorg bij de meeste ziekenhuizen;
 • restitutiepolis, hiermee kun je bij alle ziekenhuizen terecht, alle zorg wordt vergoed.

Voor de basisverzekering mag een zorgverzekeraar u niet weigeren, ook niet als u een spierziekte hebt. U kunt dus bij alle zorgverzekeraars terecht.

Aanvullende verzekering
De aanvullende verzekering is een ander verhaal. Een zorgverzekeraar mag u daarvoor wel weigeren. In de praktijk zijn er echter maar weinig zorgverzekeraars die daadwerkelijk vragen stellen en u eventueel weigeren. Op internet zijn er diverse vergelijkingssites waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om de verzekeringen met elkaar te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan Independer, Poliswijzer, Zorgwijzer, Consumentenbond enzovoort. Vaak kunt u aangeven wat u belangrijk vindt om mee te nemen in de vergelijking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, de tandarts, hulpmiddelen als brillen en gehoorapparaten, alternatieve geneeswijzen en medicijnen.

Het kan vrij ingewikkeld zijn om te bekijken wat voordeliger is. Een vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, maar wel een hogere premie of geen vergoeding, maar wel een lagere premie. Eigenlijk is het een rekensom. Mocht u er zelf niet uitkomen, vraag dan om hulp van bijvoorbeeld familie of vrienden. 

Zorgverzekering via de gemeente
Als je ziek bent, kan het zijn dat je rond moet komen van een laag inkomen. Het is dan de moeite waard om te informeren bij je gemeente naar een zorgverzekering. Een zorgverzekering afsluiten via je gemeente is voordeliger. Een deel van de premie wordt voor je betaald en het pakket van vergoedingen is vaak uitgebreider.

Voor meer informatie kijk op www.gezondverzekerd.nl.  

Stappenplan bij overstappen van zorgverzekeraar

 • Welke zorg gebruikt u nu en komt daar komend jaar iets bij? Denk aan huisarts, specialisten, medicijnen, ergotherapie, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en komend jaar een nieuwe bril.
 • Welke zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed en welke vanuit de aanvullende?
 • Gebruik een vergelijker op internet om een aanvullende verzekering te kiezen.
 • Bel met de gekozen zorgverzekeraar om te controleren of er contracten zijn met huidige ziekenhuisspecialisten, ergotherapeut enzovoort en of de zorg dus geheel wordt vergoed.
 • Bel met de apotheek en informeer of medicijnen volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering of dat ze vallen onder het GVS.
 • Maak een rekensom. Wat wordt vergoed? Welk bedrag levert dat op en wat is de hoogte van de premie? Bijvoorbeeld: u moet maandelijks 15 euro meer premie betalen voor de tandarts dus op jaarbasis 12 x 15 = 180 euro meer. De tandartszorg die vergoed wordt, is 500 euro maar wel maar 75%. Wilt u minimaal de 180 euro vergoed krijgen, dan zult u dus minimaal 240 euro moeten uitgeven bij de tandarts.

Meer informatie

  Terug naar overzicht