Zorgpolis: let niet alleen op prijs 2013

Door: Erik van Uden

NRC en Volkskrant hebben kritische artikelen over vergelijkingssites gepubliceerd. Ze zijn minder onafhankelijk dan het lijkt.

Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen hebben vaak een verborgen agenda: ze maken afspraken met zorgverzekeraars over de prijs en laten dan niet alle mogelijkheden zien.
Een ander probleem is dat mensen zich bij hun keuze in de regel alleen laten leiden door de prijs. Zeker voor mensen met een chronische ziekte is dat riskant.

NPCF: een goedkope polis kan je duur komen te staan
De helft van de Nederlanders weet niet welke zorgverzekering er afgesloten is. Ook weten de meeste mensen niet wat het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is. Bij de keuze voor een zorgverzekering letten verzekerden vooral op de kosten.
Patiëntenfederatie NPCF adviseert mensen om niet alleen naar de prijs te kijken. "Al die lage verzekeringspremies die we nu zien, lijken goed nieuws. Maar een lage prijs kan mensen duur komen te staan," waarschuwt NPCF-directeur Wilna Wind. Samen met een aantal patiëntenverenigingen heeft de NPCF een online persoonlijke checklist ontwikkeld. Wilna Wind: "Het is belangrijker dan ooit dat je eerst gaat kijken en dan pas gaat vergelijken."

Overstappen van zorgverzekering
In een onderzoek van TNS NIPO zegt 29% van de Nederlanders wellicht van zorgverzekering te veranderen. Dit is tot 1 februari 2014 mogelijk. "Zorgverzekeraars profileren zich met forse premiedalingen. Dat is positief, maar tegelijkertijd zien we de prijzen van aanvullende verzekeringen stijgen. Ook worden aanvullende pakketten versoberd. Wij adviseren mensen daarom goed op de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden te letten. Betekent een lage maandpremie ook dat je een laag eigen risico hebt? Of juist een heel hoog eigen risico? En wat betekent het voor de keuzevrijheid?" aldus NPCF-directeur Wilna Wind.

Checklist
Om mensen te helpen als ze zorgverzekeringen willen vergelijken, heeft de NPCF samen met onder andere Spierziekten Nederland een online checklist ontwikkeld. "Het is raadzaam om eerst goed te kijken naar de eigen situatie. Een spierziektepatiënt heeft andere zorgwensen en een ander verzekeringspakket nodig dan iemand die één keer per jaar naar de tandarts of huisarts gaat", aldus Wilna Wind.

De checklist geeft advies op maat en uitleg over afspraken die verzekeraars kunnen maken met zorgverleners of leveranciers. Ook staat vermeld wat voor hulpmiddelen door de basisverzekering vergoed worden en voor welke zorg een aanvullende verzekering nuttig is. Ook het verschil tussen een naturapolis, een restitutiepolis en een combinatiepolis wordt verduidelijkt.

Ga naar de Checklist Zorgverzekeringen

Ga naar het Zorgzine over Zorgverzekeringen

De checklist is een initiatief van Patiëntenfederatie NPCF, Spierziekten Nederland, De Hart&Vaatgroep, Diabetesvereniging Nederland, Longfonds, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en Zorgbelang Nederland.

Terug naar overzicht