Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Langzamerhand naderen we het eind van het jaar. U kunt dan van zorgverzekering wisselen. Waar moet u goed op letten?

Elke Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. En iedereen heeft ook de mogelijkheid om aan het eind van het nieuwe jaar een andere zorgverzekeraar te kiezen. Daarbij gaat het om geld, veel geld, want ook dit jaar worden de verzekeringen duurder. En aan de andere kant veranderen ook vrijwel altijd de voorwaarden. Soms worden bepaalde behandelingen in het nieuwe jaar niet meer vergoed, terwijl andere zaken juist wel binnen de verzekering vallen. Enkele tips:

 • Neem geen budgetpolis
  Er zijn geen schokkende verschillen in de voorwaarden van een basisverzekering tussen de verschillende verzekeraars. Wat een verzekeraar moet vergoeden ligt vast. Maar een budgetpolis is andere koek: een budgetpolis biedt weliswaar een complete basisverzekering, maar heel veel zorgverleners zijn niet gecontracteerd. Een budgetpolis mag dan lekker goedkoop zijn, maar wanneer u werkelijk een beroep moet doen op de gezondheidszorg, dan kan de budgetpolis tot een financiele strop leiden. Niet doen dus. 
   
 • Controleer uw polis
  Uw verzekeraar zal u per post of e-mail laten weten wat er verandert in uw polis voor het komend jaar. Laat u niet verrassen en controleer of er vergoedingen wijzigen die voor u van belang zijn. Zo ja, dan kan dat een argument zijn om over te stappen.
   
 • Overstappen kan, ook met een spierziekte
  Een verzekeraar moet iedereen toelaten tot de basisverzekering, ook mensen die een groot beroep doen op de gezondheidszorg. Een verzekeraar mag in dat geval ook geen hogere premie vragen. Dat geldt niet voor de aanvullende verzekering. Een verzekeraar mag iemand wel afwijzen voor de aanvullende verzekering.
   
 • Een aanvullende verzekering: nodig of niet?
  Een aanvullende verzekering kan handig zijn, maar in veel gevallen is hij overbodig, ook als je heel veel zorg nodig hebt. Neem de volgende zaken mee in uw overwegingen: vergoedt de verzekering het lidmaatschap van een patientenvereniging? En de eigen bijdrage voor orthopedisch schoeisel? Kosten voor specifieke diëten? Kosten voor een pedicure? En wat kost het wanneer u die kosten zelf betaalt, maar wel van de belasting af kunt trekken?
   
 • Fysiotherapie aanvullend verzekeren?
  Mensen met een spierziekte krijgen langdurige fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Alleen de eerste twintig behandelingen zijn eenmaal (dus niet jaarlijks) voor eigen rekening. Die eerste twintig behandelingen kunnen voor een deel of helemaal vergoed worden uit een aanvullende verzekering.
   
 • Collectief verzekeren
  Soms kunt u zich voordelig bijvoorbeeld via een werkgever verzekeren. Het aanbod van collectieve verzekeringen is echter de afgelopen jaren enorm afgenomen en de relatieve voordelen zijn steeds kleiner geworden. Het kan de moeite lonen om naar een collectieve verzekering op zoek te gaan. Spierziekten Nederland biedt dit jaar geen verzekering meer aan, omdat het aanbod veel te schamel werd.

Terug naar overzicht