Eerder verscheen in deze nieuwsbrief een uitgebreid artikel over bloeddonor zijn in combinatie met CMT/HMSN of HNPP: dat kon niet volgens Sanquin maar wél volgens de WHO. Jan Bruggeman ging in beroep en heeft inmiddels twee keer bloed gegeven. Hij vertelt zijn verhaal.
Bloeddonor zijn met CMT/HMSN of HNPP: deel II
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Jan: “Op 7 oktober 2021 heb ik voor de eerste keer weer bloed gegeven nadat ik mij opnieuw had aangemeld als bloeddonor bij Sanquin begin 2020. Eerst duurde het een hele tijd voordat er een oproep kwam voor de keuring door de donorarts in december 2020. De donorarts keurde mij af vanwege mijn erfelijke polyneuropathie (HNPP). Dat was overigens geheel in overeenstemming met de interne richtlijn van Sanquin. Zoals in een eerder nieuwsbericht beschreven Deze link opent in een nieuw tabblad heeft mijn revalidatiearts Wim Janssen mij geholpen daartegen in beroep te gaan. Een erfelijke polyneuropathie zoals CMT of HNPP is volgens de richtlijn van de WHO geen grond voor afkeuring als bloeddonor. (Bron: Blood Donor Selection – Guidelines on Assessing Donor Suitability for Blood Donation Deze link opent in een nieuw tabblad (who.int)).
Toen ik op vakantie was in Zuid Frankrijk begin augustus kreeg ik een oproep om bloed te geven. Door mijn eigen schuld (gevallen met de racefiets) duurde het vervolgens tot begin oktober voordat ik dit ook daadwerkelijk kon doen. In december ging ik een tweede keer, nu als plasmadonor.
Een bevriende donorarts vertelde kortgeleden dat de interne richtlijn nog niet is aangepast. Daarvoor moet een tijdrovende interne procedure binnen Sanquin gevolgd worden. Maar het zal ongetwijfeld goedkomen. Tot die tijd is het dus nog nodig bij afkeuring op deze grond in beroep te gaan. Verwijzen naar de WHO-richtlijn kan daarbij helpen.”