Verhoging van botkwaliteit is waardevol bij LAMA2- en SELENON-gerelateerde aandoeningen. Een verlaagde botkwaliteit vergroot de kans op botbreuken. Goede manieren om de botkwaliteit te verhogen zijn inname van calcium en vitamine D.
Botkwaliteit bij LAMA2- en SELENON-gerelateerde spierziekten
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Onderzoekers van het Radboudumc identificeerden botkwaliteit als onderwerp van onderzoek. Ze kozen breukgeschiedenis, röntgentechnologie (Dexa-scan) en de zogenaamde botgezondsheid-schaal (bone health index) om botkwaliteit te meten.
Maar liefst 90% van de 21 deelnemende personen met een LAMA2-gerelateerde spierziekte en tien personen met een SELENON-gereleteerde spierziekte vielen in de categorie ’mensen met lage botkwaliteit’. Dertien personen hadden ooit een botbreuk gehad.
Gedurende de studie (die één jaar duurde) vonden de onderzoekers geen verslechtering van de botkwaliteit.
Op basis van algemene internationale richtlijnen, adviseren de artsen van het Radboudumc calcium- en vitamine D-inname en controle van de botkwaliteit bij reguliere checks.
Bron: Bone quality in LAMA2-related muscular dystrophy and SELENON-related congenital myopathy, a one-year prospective natural history study – PubMed (nih.gov) Deze link opent in een nieuw tabblad (samenvatting), Neuromuscular Disorders (nmd-journal.com) Deze link opent in een nieuw tabblad (volledig artikel).
Gecontroleerd door PhD-student Sanne van de Camp, in opdracht van medisch adviseur prof. dr. Nicol Voermans.