Wat is een gangbeeldanalyse en hoe gaat deze precies in zijn werk? Lotte van de Venis, fysiotherapeut-onderzoeker bij het Radboudumc in Nijmegen legt het nut van analyse uit en vertelt hoe de analyse in Nijmegen voor mensen met HSP verloopt.
Gangbeeldanalyse voor mensen met HSP nader belicht
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Mensen met Hereditaire Spastische Paraparese (HSP) ervaren vaak problemen met het lopen. De HSP zorgt namelijk voor ‘spasticiteit’. Spasticiteit is een verhoogde spierspanning die bij mensen met HSP vaak in beide benen voorkomt. Deze spierspanning zorgt voor een stijf, krampachtig gevoel.
De HSP zorgt ook voor ‘paraparese’. Paraparese is zwakte van de beenspieren. De combinatie van verhoogde spierspanning en zwakte van de beenspieren geven over verloop van tijd ook verkorting van spieren en maken het lopen in toenemende mate lastig. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de voeten over de grond slepen, de hak niet meer op de grond landt, de benen elkaar raken (of overkruisen) tijdens het lopen, of dat je sneller struikelt of soms valt.
Als uit lichamelijk onderzoek van de arts of fysiotherapeut niet goed duidelijk is wat de oorzaak is van moeilijker lopen dan kan aanvullend een gangbeeldanalyse (GBA) gedaan worden. Klik op de onderstaande link om te weten te komen hoe zo’n analyse precies in zijn werk gaat.
Gangbeeldanalyse voor loopproblemen bij HSP Deze link opent in een nieuw tabblad