Hoe functioneren mensen met CIAP over langere tijd?

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

25 februari 2022 Diagnosewerkgroep CIAP/MGUS i.s.m. Karlijn van Oeijen, Laurien Teunissen en Carin Schröder van het UMCU en het St. Antonius ziekenhuis
Spierbal

Uit onderzoek blijken grote individuele verschillen, maar geleidelijke achteruitgang is de grootste gemene deler. Net als de vaststelling dat (behoud van) spierkracht cruciaal is voor het welbevinden.

Van 2007 tot eind 2013 werd in het UMC Utrecht en het St Antonius ziekenhuis Nieuwegein een onderzoek uitgevoerd bij 92 mensen met CIAP om te bepalen wat hun ziektebeloop is. Er werd gebruikgemaakt van zowel fysieke metingen als van zelfrapportage, om ook het eigen welbevinden mee te nemen in de onderzoeksresultaten. In 2020 verscheen een (Engelstalig en wetenschappelijk) onderzoeksartikel met de resultaten. Wat bleek: er zijn grote individuele verschillen, maar geleidelijke achteruitgang is de grootste gemene deler. Net als de vaststelling dat (behoud van) spierkracht cruciaal is voor het welbevinden. Van het onderzoek is sinds kort ook een Nederlandstalige samenvatting beschikbaar. Die vind je hieronder.

Samenvatting onderzoek ‘Functioneren van patiënten met CIAP’ Deze link opent in een nieuw tabblad

Het volledige onderzoeksverslag (Engelstalig) is tegen betaling te downloaden via de website van Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (ACRM) Deze link opent in een nieuw tabblad.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht