Hoe loopt de weg naar een pijnrevalidatiebehandeling?

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

8 december 2023 dr. Albère Köke, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Adelante Zorggroep
persoon met bril

Dr. Albère Köke nam de aanwezigen van het Spierziektecongres mee in de wereld van pijn en vertelde hoe je met revalidatie samen het dagelijks functioneren kan verbeteren, met of ondanks de pijn.

De presentatie is hier terug te vinden.

Powerpointpresentatie Pijnrevalidatie Deze link opent in een nieuw tabblad

Achtergrond
Chronische pijn is een ingewikkeld verschijnsel. Het is pijn die blijft bestaan ook na een herstelproces van verwonding of ziekte. Bij pijn spelen zenuwvezels een rol, maar ook verschillende gebieden in de hersenen. Daarnaast ontstaan er patronen door aanhoudende prikkels uit het lichaam, reacties uit de omgeving, gedachten, opvattingen en emoties. Hierdoor wordt het pijnsysteem gevoeliger. Ons brein laat ons soms dingen denken die niet kloppen. Dit geldt soms ook voor het ervaren van pijn.

Pijn kan medisch behandeld worden door bijvoorbeeld de oorzaak aan te pakken of pijnstillers te nemen. Een revalidatiebehandeling is gericht op het aanpakken van het pijngedrag. Factoren die het pijnprobleem in stand houden kunnen verschillen van de factoren die het pijnprobleem hebben veroorzaakt. Lichamelijke, psychologische en omgevingsfactoren spelen een rol. Bij pijnrevalidatie is het doel niet de pijn wegnemen, maar het dagelijks functioneren te verbeteren met zelfmanagement. Dit kan bereikt worden door educatie over wat pijn precies is en door reactiveren (‘graded activity’). Het is belangrijk om de pijn te begrijpen. Daarbij moet de persoon met pijn zelf de doelen bepalen. Bij pijnrevalidatie is samenwerking tussen patiënt en behandelaars de sleutel tot succes.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht