Onomkeerbare gevolgen van het stoppen met ERT bij de ziekte van Pompe

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

17 mei 2022 Maarten Tanis, diagnosewerkgroep Congenitale en metabole spierziekten
logo medisch

Recent Frans onderzoek bevestigt dat het stoppen met enzymtherapie leidt tot een snelle en aanzienlijke verslechtering van de situatie. Die verslechtering stabiliseert wanneer de therapie wordt hervat.

Als gevolg van de COVID-19-pandemie moesten 31 patiënten met de ziekte van Pompe hun behandeling met enzymvervangende therapie (ERT), alglucosidase alfa of Myozyme®, in acht neuromusculaire referentiecentra in Frankrijk stopzetten.

Hun gegevens werden verzameld in het Franse ziekteregister van Pompe en geanalyseerd. De resultaten laten zien dat:

  • een onderbreking van ERT, zelfs voor slechts twee maanden, ademhalingsstoornissen verergert. De geforceerde longcapaciteit nam af met bijna 8% (-210 ml) ten opzichte van de periode vóór de behandeling werd stopgezet;
  • motorische functies achteruitgaan: de patiënten liepen gemiddeld 37 meter minder ver tijdens de zesminutenlooptest;
  • verslechtering van deze parameters snel is;
  • het effect op korte termijn onomkeerbaar is. Door therapie te hervatten kan de verslechtering van de aangetaste functies stoppen, maar men slaagde er (in drie maanden tijd) niet in de functies te herstellen.

Deze gegevens komen overeen met die van een Duits en een Zwitzers onderzoek. Beide onderzoeken concluderen ook dat de verslechtering die volgt op het staken van de behandeling aanzienlijk en snel is, en dat de verslechtering stabiliseert wanneer de enzymtherapie wordt hervat.

Bronnen

Dit artikel is gecontroleerd door onze medisch adviseur dr. Pim Pijnappel

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht