In deze studie is onderzocht of de coronavaccins effectief zijn bij mensen met een auto-immuunziekte en of ze ook een auto-immuunreactie kunnen opwekken. Ook zijn de bijwerkingen van de vaccins onderzocht.
Resultaten Target to B covid-studie
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Op 17 maart 2022 gaf het Target to B (T2B) consortium een presentatie van de resultaten van hun COVID-studie. T2B is een samenwerkingsverband van een aantal universitaire medische centra, Sanquin en het RIVM, waarin kennis over het immuunsysteem (en dat met name de B-callen) wordt gebundeld. Daarbij is speciale aandacht voor diverse auto-immuunziektes, waaronder myasthenia gravis en mysositis. Toen de COVID-pandemie uitbrak, zag het consortium daar een goede aanleiding in om ook dat in de onderzoeken te betrekken. Het ging er vooral om te onderzoeken of de vaccins effectief zijn bij mensen met een auto-immuunziekte en om te zien of ze ook een auto-immuunreactie kunnen opwekken. Ook is onderzocht of de (korte termijn) bijwerkingen na vaccinatie bij mensen met een auto-immuunziekte vergelijkbaar zijn met die bij mensen in de controlegroep.
In het onderzoek zijn mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken vergeleken met controles. Dat gebeurde via vragenlijsten en bloedonderzoek. Dat bloed werd verzameld via vingerpriksets die men thuisgestuurd kreeg. Een enorme logistieke operatie, omdat er ruim 3.000 mensen hebben meegedaan.
Het belangrijkste resultaat van de studie, dat ook in de landelijke pers veel aandacht heeft gekregen, is dat verreweg de meeste van de mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt dezelfde afweerreactie laat zien na de vaccinatie als de mensen in de controlegroep. Alleen de mensen die rituximab gebruiken laten een veel slechtere reactie zien. Dat geldt in iets mindere mate voor mensen die een combinatietherapie krijgen.
Als het gaat om de bijwerkingen van de vaccinatie, is de conclusie dat mensen met een auto-immuunziekte iets meer kans hebben op bijwerkingen, maar dat alle bijwerkingen van korte duur zijn en ernstige bijwerkingen erg zeldzaam zijn. De derde vaccinatie geeft geen verhoogde kans op bijwerkingen.
Vragen en antwoorden
Kan ik nog besmet raken na vaccinatie?
Ja, dat kan, maar er is geen verschil tussen mensen met een auto-immuunziekte en mensen uit de controlegroep.
Ben ik beschermd tegen een ernstige infectie?
Een vaccinatie gaf duidelijk bescherming bij de meerderheid van de mensen; een klein deel moest naar het ziekenhuis. Ook hier geen verschillen tussen mensen met een autoimmuunziekte en de controlegroep.
Wat zijn de risicofactoren voor een ernstiger verloop van de infectieziekte?
Een oudere leeftijd is een risicofactor, evenals een andere onderliggende ziekte (bijvoorbeeld suikerziekte, hart- en vaatziekte).
Hoe hoog moet mijn antistof titer zijn zodat ik niet meer besmet raak? Er is een grote variatie in waarden bij mensen die een infectie doormaken. Er is dus geen vast getal te geven. De meeste mensen die gevaccineerd zijn, krijgen geen infectie. Maar als er geen antistoffen zijn, verhoogt dat de kans op infectie.
Het webinar is opgenomen en kan binnenkort worden bekeken op: Amsterdam UMC Locatie AMC – Target to B! Immuniteit tegen SARS-CoV-2 bij patiënten met auto-immuunziekten Deze link opent in een nieuw tabblad.
Let wel: de gepresenteerde resultaten gaan over de deltavariant van het virus. Of ze ook gelden voor de omikronvariant, wordt nog onderzocht.
Deze tekst is gecontroleerd door prof. dr. Jan Verschuuren, neuroloog Leiden UMC en medisch adviseur diagnosewerkgroep Myasthenieën van Spierziekten Nederland.