Spierherstel bij dermatomyositis

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

15 februari 2023 Prinses Beatrix Spierfonds
logo spierfonds

In Leiden is een onderzoek gestart naar de oorzaak en het herstel van spierschade bij dermatomyositis, vanwege een ontdekking die recent is gedaan in het spierlaboratorium van het LUMC. Het eiwit USP18 speelt mogelijk een rol.

Abnormale balans
Bij dermatomyositis gaat er iets fout in het afweersysteem. Deze kan lichaamsvreemde indringers niet meer onderscheiden van lichaamseigen onderdelen. Het gevolg is dat het afweersysteem het lichaam bij mensen met deze ziekte niet beschermt, maar juist aanvalt: met name de huid en de spieren. Hierdoor worden de huid en/of spieren door ontstekingen aangetast. Onderzoekers zijn op zoek naar hoe dat precies in zijn werk gaat.

“Een belangrijke factor in de spieren van mensen met spierziekten, en zeker ook bij mensen met dermatomyositis, is de abnormale balans tussen de afbraak en de aanmaak van nieuwe spiervezels”, legt onderzoeker Vered Raz uit. “Als er te weinig nieuwe aanmaak is van spiervezels, oftewel spierherstel, zal spierzwakte blijven bestaan met blijvende beperkingen en vermoeidheid tot gevolg.”

De zoektocht naar remmers en aanjagers
Tijdens de zoektocht naar remmers en aanjagers van spiergroei werd een eiwit gevonden dat spiergroei remt: USP18. Dit is een nieuwe bevinding die van groot belang kan zijn voor spierziekten. “Het eiwit USP18 blijkt in de spieren van patiënten met dermatomyositis meer aanwezig te zijn dan bij gezonde mensen. En het blijkt dat wanneer we dat eiwit uitschakelen in het laboratorium, de spiergroei duidelijk toeneemt”, vertelt Vered ons.

“Door de vondst van het eiwit willen we nu graag achterhalen wat de rol is in het ziekteproces. De onderzoekers in het LUMC verwachten dat USP18 de aanmaak van nieuwe spiervezels beperkt en dus zorgt voor onvolledig spierherstel. Ook willen ze weten in hoeverre dit proces los staat van de ontstekingen, en welke hulpstoffen nog meer bij dit nieuwe proces van spierherstel betrokken zijn. Het uiteindelijke doel is een medicijn te ontwikkelen dat USP-18 remt en daarmee spierherstel van patiënten met dermatomyositis kan bevorderen. Maar ook als alles goed gaat, zal het nog wel even duren voor zo’n medicijn beschikbaar komt.

Lichtpuntje aan de horizon
Voor Vered is de kloof verkleinen tussen fundamenteel spieronderzoek en patiënten het lichtpuntje aan de horizon binnen het onderzoek. Vered: “Ik ben vereerd om mijn passie voor dit onderzoek over te brengen aan mensen met myositis en de patiëntenorganisatie en deel uit te maken van het Nederlandse myositisnetwerk. Discussies met patiënten over ons onderzoek zijn een beloning. Samen kunnen we een verschil maken.”

Meer weten?
Zie Spierherstel bij dermatomyositis – Spierfonds Deze link opent in een nieuw tabblad

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht