De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft 3 miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek naar het 'Loop Expertise Centrum' (LEC).
Subsidie voor Nijmeegs expertisecentrum loopproblemen
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Met dit bedrag wil het LEC Deze link opent in een nieuw tabblad de komende vier jaar twee grote ambities waarmaken: verder groeien tot hét centrum in Europa op het gebied van neurologische loopproblemen én alle patiënten kunnen helpen door ze beter te laten lopen. De subsidie wordt verstrekt door ZonMw Deze link opent in een nieuw tabblad*.
Het Loop Expertise Centrum heeft een aantal verschillende doelgebieden.
- Zorg voor de patiënt: loopproblemen in kaart brengen en de beste behandeling bepalen
Op de mobiliteitspoli van het LEC stelt een multidisciplinair team van specialisten een diagnose met een indicatie voor een behandeling. Als er sprake is van een complex loopprobleem vindt er aanvullende diagnostiek plaats door nauwkeurige metingen in het 3D-gangbeeldlab. De vervolgstap is een gecombineerd spreekuur met een revalidatiearts en orthopedisch chirurg om samen met de patiënt een onderbouwde keuze te maken voor een behandeling en het revalidatietraject. - Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek speelt in het LEC, dat in samenwerking met het Radboudumc is opgezet, een zeer belangrijke rol. Door onderzoek worden behandelingen continu verbeterd en vinden er innovaties plaats in de zorg. De subsidie wordt gebruikt om onderzoek te doen en de resultaten toe te passen in de zorg en zorgprofessionals, patiënten, en mantelzorgers op te leiden. Met behulp van nieuwe technologie wordt de revalidatie continue verbeterd in zowel de kliniek, thuis, als ook bij een zorgaanbieder in de buurt. Daarnaast wordt nieuwe technologie ingezet om de uitgebreide analyse van het loopprobleem te verbeteren en sneller te kunnen uitvoeren. In het onderzoek wil men ook aantonen dat de zorg voor patiënten met complexe loopproblemen het gewenste resultaat oplevert, terwijl de kosten niet stijgen.
Noël Keijsers, hoofdaanvrager van de subsidie, spreekt over een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van het LEC. Deze subsidie is het resultaat van een teamprestatie, net zoals de behandeling van patiënten in het LEC dat is. - Patiëntenparticipatie in onderzoek
Onderdeel van het onderzoek is ook de patiëntparticipatie. Patiënten hebben unieke kennis en ervaringen die kunnen bijdragen aan betere zorg. Door hen actief en systematisch te betrekken kunnen zij een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de zorg. De zorg draait om patiënten en moet inspelen op de voorkeuren en behoeften van patiënten. Op alle niveaus moeten patiënten hun stem kunnen laten horen en invloed hebben op de inrichting en invulling van de zorg. ‘Niet over ons, zonder ons’ is hierbij het motto. In de zorg moet patiëntenparticipatie op alle niveaus vanzelfsprekend worden en moet de patiënt een gelijkwaardige partner zijn. Marloes Kleijn en Marco van der Linden van de diagnosewerkgroep Erfelijke polyneuropathieën van Spierziekten Nederland zijn door de Maartenskliniek gevraagd mee te kijken en te denken in dit onderzoek. Eerder deden zij dit ook bij de ontwikkeling van een richtlijn voor hand- en voetoperaties bij CMT. Patiëntenparticipatie kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Je kan als deelnemer meekijken en luisteren, maar ook actiever en meer gezien worden als onderzoekspartner. Die laatste rol willen Marloes en Marco verder gaan invullen. Zij houden jullie de komende tijd op de hoogte.
*ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. Een aantal jaar geleden subsidieerde ZonMw al een onderzoek naar hand- en voetoperaties bij CMT.