Congenitale myasthenieNeonatale myasthenie

Neonatale myasthenie

Een zeer zeldzame vorm van myasthenie bij heel kleine kinderen wordt veroorzaakt doordat een moeder met myasthenia gravis (MG) de ziekte via het bloed doorgeeft aan de baby in de baarmoeder. Dit heet neonatale myasthenie (neonataal = net na de geboorte). Neonatale myasthenie is een tijdelijke ziekte die enige tijd na de geboorte overgaat.

Hoe ontstaat neonatale myasthenie?

Tijdens de zwangerschap worden antistoffen overgedragen van moeder naar kind. Dit is een natuurlijk proces dat het kind direct na de geboorte beschermt tegen infecties.
Een moeder met myasthenia gravis (MG) heeft niet alleen antistoffen die beschermen tegen infecties, maar ook antistoffen die zich tegen eiwitten van het eigen lichaam keren. Deze eiwitten zitten in de overgang van de zenuw naar de spier. Helaas geeft de moeder soms ook deze ‘slechte’ antistoffen door aan haar kind. Ongeveer 10% van de kinderen van een moeder met MG heeft daardoor bij de geboorte last van zwakke spieren. De afwijkingen beginnen meestal twaalf tot achtenveertig uur na de geboorte. Neonatale myasthenie kan bij jongens en meisjes optreden.
Wanneer een vrouw een kind met neonatale myasthenie heeft gekregen, is de kans wat groter dat de volgende kinderen de ziekte bij de geboorte ook zullen hebben.

Verschijnselen van neonatale myasthenie

De symptomen zijn voedingsproblemen (slecht zuigen en slikken); weinig bewegen van de ledematen en verminderde spierspanning; ademhalingszwakte; zacht kreunend huilen en een uitdrukkingsloos gezicht. Dit ziektebeeld verdwijnt vanzelf in één tot twee weken. De antistoffen verdwijnen vanzelf uit het bloed van het kind. Het kind heeft zelf immers geen myasthenie en maakt deze antistoffen niet zelf aan.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.