Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metCongenitale myopathieën

Congenitale myopathieën zijn een groep erfelijke spierziekten met spierzwakte en slapte, bij zeer jonge kinderen, soms bij volwassenen.

Wat is een congenitale myopathie?

Congenitale myopathieën vormen een grote groep erfelijke spierziekten. Congenitaal betekent aangeboren, myopathie betekent spierziekte.
De eerste verschijnselen van weinig kracht in de spieren kunnen de ouders of de (kinder)arts al rond of kort na de geboorte opvallen maar congenitale spierziekten kunnen ook op latere (kinder)leeftijd tot uiting komen. Soms wordt de diagnose pas op volwassen leeftijd gesteld.
Meer over oorzaak en verschijnselen van congenitale myopathieën

Feiten op een rij

  • Congenitale myopathieën zijn stuk voor stuk zeldzaam
  • De overeenkomst is spierzwakte en slapheid op soms (zeer) jonge leeftijd
  • Congenitale myopathieën zijn erfelijke ziekten
  • Soms ontstaan de klachten pas op volwassen leeftijd
  • Er vinden veel ontwikkelingen plaats in het wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekten

Diagnose en behandeling bij congenitale myopathie

Met behulp van verschillende onderzoeken kan de diagnose worden gesteld.
Het is helaas (nog) niet mogelijk congenitale myopathieën te genezen. Een spierziekterevalidatieteam kan veel betekenen bij het omgaan met de ziekte. Meer over diagnose en behandeling

Leestip

De brochure Congenitale spierziekten, Diagnose en behandeling bevat uitgebreide informatie over verschijnselen, verloop en mogelijkheden voor behandeling. Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze uitgave downloaden van de persoonlijke pagina.

Bestellen in de webwinkel

Leestip

In de brochure Congenitale spierziekten, Omgaan met de ziekte vindt u ervaringsverhalen en tips en adviezen over het leven met een congenitale myopathie.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden van hun persoonlijke pagina. Bestellen in de webwinkel kan ook.

Bestellen in de webwinkel

Congenitale myopathieën: een grote groep spierziekten

Er is een groot aantal congenitale myopathieën. Het is niet altijd meteen duidelijk om welk type het gaat. Enkele van de bekendste zijn:

Meer over waar deze namen vandaan komen

Alle congenitale spierziekten zijn zeldzaam. Schattingen van hoeveel mensen de ziekten hebben, lopen uiteen van ongeveer één op de 50.000 mensen voor de zeldzame tot minder dan één op de miljoen voor de zeer zeldzame varianten.

Spierziekten Nederland biedt ook informatie over enkele congenitale spierdystrofieën

Informeer spoedzorgverleners

In geval van spoed kan het medisch handelen bij mensen met een spierziekte afwijken van de reguliere spoedhulp. Het is belangrijk om in een noodsituatie duidelijk te maken welke speciale zorg en bijzondere handelingen een spierziekte vraagt. Het kan helpen om belangrijke informatie in te vullen op een SOS-kaartje en het kaartje bij je te dragen.

Er is een algemeen kaartje ontwikkeld en er is een SOS-kaartje voor mensen met maligne hyperthermie bij congenitale myopathie. We raden aan de SOS-kaart altijd bij je te dragen.

Meer over spoedzorg

SOS-kaart algemeen downloaden

SOS-kaart maligne hyperthermie downloaden 

Tips voor ouders

Voor ouders van baby's met spierslapte zijn er twee brochures met tips voor het dagelijks leven 
beide gratis te downloaden. Gemaakt voor en door ouders van baby’s met spinale musculaire atrofie (SMA) type 1 maar ook geschikt voor andere ouders van baby’s met spierslapte.

Nieuwe ontwikkelingen

De laatste jaren is er veel gaande in het wetenschappelijk onderzoek naar congenitale spierziekten Men zoekt manieren om de ziekten anders in te delen zodat de indeling en naamgeving van de ziekten beter aansluiten op de mogelijkheden voor medicijnontwikkeling. Het zal echter nog jaren duren voor medicijnen beschikbaar komen.

Spieracademie

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het