Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metGuillain-Barré syndroom (GBS)

Synoniem

Acute idiopathische demyeliniserende polyneuropathie · Acute inflammatoire polyneuropathie · Ascenderende paralyse van Landry · Polyneuroradiculopathie


Aantal leden 7917
In deze diagnosegroep 271

Wat is GBS?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan.
Lees verder over GBS.

Een samenvatting van de informatie over GBS vindt u in de folder over GBS (gratis te downloaden).

Filmpje over GBS en uitzicht op herstel

Voor mensen met GBS is een goed revalidatieteam van groot belang om ervoor te zorgen dat er optimale ondersteuning beschikbaar is. Meer over GBS en het herstel van GBS.

Behandeling van GBS

GBS heeft vaak een grote invloed op de patiënt en de omgeving. De ziekte is echter goed te behandelen, in eerste instantie door de neuroloog en later door de revalidatiearts.
Lees verder over de behandeling van GBS.

Medicijnen bij GBS

GBS wordt in het ziekenhuis meestal behandeld met immuunglobuline. Immuunglobuline wordt gemaakt van bloedplasma en via een infuus toegediend.
Lees verder over medicijnen bij GBS.

Behandelaars met veel verstand van GBS

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Feiten op een rij

  • GBS komt zowel bij mannen als vrouwen voor
  • GBS komt voor op alle leeftijden, ook bij kinderen
  • GBS komt in Nederland jaarlijks bij twee- à driehonderd mensen voor
  • GBS kan je zomaar overvallen
  • Meestal heeft iemand met GBS eerst een infectie doorgemaakt
  • Bij GBS is er meestal uitzicht op herstel

Word lid of abonnee

Mensen met GBS, hun partners of familieleden kunnen lid worden van Spierziekten Nederland. De vereniging biedt veel informatie en ondersteuning voor mensen met GBS. Leden van Spierziekten Nederland hebben hun eigen persoonlijke pagina op de website. Lees verder over de mogelijkheden.

Verder na GBS: online cursus

Hoe pak je na GBS de draad weer op?
Wat kun je van revalidatie verwachten?
Hoe houd je de moed erin? Antwoord op deze en andere vragen vindt u in de online cursus Verder na GBS.

Veelgelezen brochure over GBS

In de brochure Het Guillain-Barré syndroom, Diagnose en behandeling staat beschreven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.
In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties.

Neem mee voor uw behandelaars

De huisarts, de fysiotherapeut, de neuroloog, de revalidatiearts: ze weten meestal niet wat de juiste behandeling en begeleiding is voor een patiënt met GBS. Daarom heeft Spierziekten Nederland samen met specialisten betrouwbare informatie samengesteld voor deze behandelaars. Er is ook een brochure waarmee u de bedrijfs- en verzekeringsarts kunt informeren. Download de brochures of schaf ze aan en geef ze vooral aan uw behandelaars.
Lees verder over de informatie voor uw behandelaars.