Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metGuillain-Barré syndroom (GBS)

Synoniem

Acute idiopathische demyeliniserende polyneuropathie · Acute inflammatoire polyneuropathie · Ascenderende paralyse van Landry · Polyneuroradiculopathie


Aantal leden 8268 i
In deze diagnosegroep 282 i

Wat is GBS?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. GBS begint meestal vrij plotseling. Meer over oorzaak en verschijnselen van GBS.

Folder over GBS

Een samenvatting van de informatie over GBS vindt u in de folder over GBS (gratis te downloaden).

Filmpje over GBS en uitzicht op herstel

GBS heeft vaak een grote invloed op de patiënt en zijn omgeving door de snelheid en heftigheid van het begin. De ziekte is echter goed te behandelen, in eerste instantie door de neuroloog en later door de revalidatiearts.
Een goed revalidatieteam is van groot belang om ervoor te zorgen dat er optimale ondersteuning beschikbaar is.
Meer over behandeling en herstel bij GBS.

Feiten op een rij

  • GBS kan je zomaar overvallen
  • Er is bij GBS meestal uitzicht op herstel
  • GBS komt zowel bij mannen als vrouwen voor
  • GBS komt ook bij kinderen voor
  • Jaarlijks krijgen in Nederland twee- à driehonderd mensen GBS
  • Meestal heeft iemand met GBS daarvóór een infectie doorgemaakt

Medicijnen bij GBS

GBS wordt in het ziekenhuis meestal behandeld met immuunglobuline. Immuunglobuline wordt gemaakt van bloedplasma en via een infuus toegediend. Meer over medicijnen bij GBS.

Leestip

In de brochure Het Guillain-Barré syndroom, Diagnose en behandeling staat beschreven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Verder na GBS: online cursus

Hoe pak je na GBS de draad weer op? Wat kun je van revalidatie verwachten? Hoe houd je de moed erin? Antwoord op deze en andere vragen vindt u in de online cursus Verder na GBS.

Neem mee voor uw behandelaars

De huisarts, de fysiotherapeut, de neuroloog, de revalidatiearts: ze weten meestal niet wat de juiste behandeling en begeleiding is voor een patiënt met GBS. Daarom heeft Spierziekten Nederland samen met specialisten betrouwbare informatie samengesteld voor deze behandelaars.
Er is ook een brochure waarmee u de bedrijfs- en verzekeringsarts kunt informeren. Download de brochures of schaf ze aan en geef ze vooral aan uw behandelaars. Meer over de informatie voor uw behandelaars.