Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metHereditaire motorische sensorische neuropathie type 1, 2 en X-gebonden (HMSN 1, HMSN 2, HMSN X-gebonden)

Synoniem

Ziekte van Charcot Marie Tooth, CMT · Erfelijke (hereditaire) polyneuropathie · Erfelijke (hereditaire) neuropathie

Aantal leden 8236 i
In deze diagnosegroep 349 i

Wat is HMSN?

HMSN is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast.
HMSN staat voor hereditaire motorische en sensorische neuropathie, een erfelijke aandoening van de zenuwen die signalen doorgeven van de (gevoels)zintuigen naar de hersenen en van de hersenen naar de spieren.

Een samenvatting van de informatie over deze typen HMSN vindt u in de folder over HMSN type 1, 2 en X-gebonden (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • HMSN komt bij zeker één op 10.000 mensen voor
  • Er zijn verschillende typen HMSN
  • De revalidatiearts kan veel betekenen voor mensen met HMSN

Verschijnselen bij HMSN

De eerste verschijnselen komen altijd voor in tenen, voeten en onderbenen. Hier neemt de spierkracht het eerste af. Het lopen kost meer moeite. Kinderen kunnen niet goed huppelen en springen. Door het verslappen van de voetspieren kun je een holvoet krijgen met een hoge wreef. De tenen kunnen samentrekken tot zogenaamde hamertenen. Lees verder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Veelgelezen brochure

In de brochure Erfelijke polyneuropathieën (CMT/HMSN, HNA, HNPP, HMN), Diagnose en behandeling worden deze aandoeningen, de symptomen, het verloop en de behandelmogelijkheden beschreven.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel. In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties.

Hoe wordt HMSN behandeld?

HMSN is nog niet te genezen. Vooral de ondersteuning door een gespecialiseerde fysiotherapeut en ergotherapeut zijn belangrijk. Aangepaste schoenen, een wandelstok of andere ondersteunende middelen helpen bij het dagelijks functioneren. Met spieroefeningen kan de lichaamshouding worden verbeterd en kan overbelasting van spieren worden voorkomen.
Lees verder.

Informeer uw hulpverlener

HMSN is redelijk zeldzaam. Mogelijk is uw huisarts of uw bedrijfsarts niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Overhandig daarom zelf de benodigde informatie. Lees verder.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.