Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metInclusion body-myositis (IBM, sIBM)

Synoniem

Sporadische 'inclusion body'-myositis

Wat is IBM?

Myositis komt van myos (spier). De uitgang -itis betekent ontsteking. Bij myositis gaat het dus om ontstekingen van spieren.
Inclusion body-myositis (IBM, ook sporadische 'inclusion body'-myositis of sIBM genoemd) is een ziekte die alleen de spieren treft en niet de huid (zoals bij dermatomyositis). Tussen de spiervezels bevinden zich ontstekingscellen, net als bij (vormen van) polymyositis. Dat kan de reden zijn tot verwarring of men nu met PM, een met medicijnen te behandelen ziekte, of met IBM te maken heeft.

Folder over IBM

Een samenvatting van de informatie over deze vorm van myositis vindt u in de folder over IBM (gratis te downloaden).

Feiten over IBM

  • In de leeftijdsgroep boven de vijftig jaar is IBM de meest voorkomende spierziekte
  • Toch is IBM een zeldzame aandoening
  • IBM wordt bij ouderen niet altijd onderkend
  • Het is niet altijd meteen duidelijk of men met IBM of een vorm van PM te maken heeft

Oorzaak en verschijnselen van IBM

De spierzwakte begint meestal in de spieren aan de voorkant van de bovenbenen. Soms begint de spierzwakte in de vingerbuigers, de voetheffers of de slikspieren.
Meer over IBM, oorzaak en verschijnselen.

Diagnose en behandeling bij IBM

Bij spierzwakte die zich heel sluipend en zonder enig ander verschijnsel ontwikkelt bij iemand van middelbare leeftijd of ouder zal een specialist snel aan IBM denken.
Meer over diagnose en behandeling bij IBM.

Informeer uw huisarts

IBM is een heel zeldzame aandoening. Uw huisarts is zeer waarschijnlijk niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Geef uw huisarts daarom zelf de benodigde informatie.
Meer over informatie voor uw huisarts over IBM.

Leestip

De brochure Myositis: ontstekingsachtige spierziekte. Diagnose en behandeling gaat over hoe myositis ontstaat, de symptomen van de verschillende soorten myositis, het verloop van de ziekte en over wat de juiste behandeling is.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.