Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMiller Fisher-syndroom (MFS)

Bij het Miller Fisher-syndroom (MFS) ontwikkelen zich snel, binnen enkele dagen, verzwakte oogspieren, evenwichts- en coördinatieproblemen. Goed herstel is mogelijk.

Wat is MFS?

Het Miller Fisher-syndroom (MFS) is een zeldzame aandoening waarbij er meestal een combinatie is van dubbelzien, evenwichtsproblemen bij het lopen en de afwezigheid van peesreflexen door een beschadiging van een aantal zenuwen.

Folder over het Miller Fisher-syndroom

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over het Miller Fisher-syndroom (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer twintig mensen MFS
  • MFS is niet erfelijk en niet besmettelijk
  • De verschijnselen van MFS ontwikkelen zich meestal binnen een paar dagen
  • De meeste mensen genezen goed van MFS; restverschijnselen zijn lang mogelijk

Oorzaak en verschijnselen van het Miller Fisher-syndroom

Bij het Miller Fisher-syndroom raken de oogspieren verzwakt waardoor er dubbelbeelden ontstaan. Meestal zijn er problemen met de coördinatie en kan het lopen lastig worden. De gezichtsspieren kunnen verzwakken, het lukt niet meer om de ogen te sluiten en slikken wordt een probleem. Meer over Miller Fisher, oorzaak en verschijnselen.

Diagnose en behandeling

Bij het Miller Fisher-syndroom treedt meestal na enkele weken spontaan verbetering op; veel mensen herstellen binnen enkele maanden vrijwel volledig. Uit voorzorg worden mensen vaak opgenomen omdat complicaties kunnen optreden zoals een longontsteking. Meer over diagnose en behandeling.

Leestip

In de brochure Het Guillain-Barré syndroom, Diagnose en behandeling wordt het Miller Fisher-syndroom kort besproken.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel.