Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMitochondriële encefalomyopathie, lactaat acidose en stroke-like episodes (MELAS)

Wat is MELAS?

MELAS is een zeer zeldzame erfelijke aandoening die de hersenen (encefalo), spieren (myo) en regelmatig ook andere organen aantast.
MELAS is de afkorting van mitochondriële encefalomyopathie lactaat-acidose  ́stroke like episodes ́. De ´stroke-like episodes´ zijn kenmerkend voor deze ziekte: verschijnselen die lijken op een beroerte (in het Engels: ´stroke´).

MELAS valt onder de mitochondriële myopathieën.

In de folder over MELAS vindt u meer informatie over de ziekte.

Feiten op een rij

  • Zowel jongens als meisjes kunnen MELAS krijgen
  • Het is niet bekend hoe vaak de ziekte voorkomt
  • De aandoening is erfelijk, maar kan ook spontaan optreden
  • De diagnose vindt meestal plaats tussen het tweede en vijftiende levensjaar
  • Regelmatige controle van de ogen, het hart en de nieren wordt aangeraden

Verschijnselen

Door de aandoening treedt spontaan halfzijdige verlamming op. Deze verdwijnt weer, maar er kunnen restverschijnselen overblijven. Andere mogelijke verschijnselen zijn onder meer buikpijn en vermoeidheid, door een verhoogd gehalte melkzuur (lactaat) in het bloed.
Lees verder

Behandeling

Bewegen is goed om de klachten te verminderen; denk aan wandelen, fietsen, zwemmen. Om overbelasting te voorkomen en de conditie van de spieren te verbeteren, kan fysiotherapie helpen. Voor een goede balans tussen inspanning en rust is het nuttig om een ergotherapeut te raadplegen.
Lees verder

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt. U vindt daar ook klinisch genetische centra waar u terecht kunt met vragen over erfelijkheid.