Multifocale motorische neuropathieOmgaan met de ziekte

Omgaan met MMN

Door het chronische karakter van de ziekte is het mogelijk dat u na een terugval opnieuw moet revalideren. Dat is geen reden om de hoop op herstel helemaal te laten varen, wel om u mentaal voor te bereiden op tegenvallers. De meeste revalidatiecentra hebben een psycholoog in dienst die u hierbij kan adviseren. Ook kunt u via uw huisarts op zoek gaan naar een eerstelijns psycholoog die ervaring heeft met deze problematiek. Van de artsen en therapeuten die bij uw revalidatie betrokken zijn, mag u in ieder geval verwachten dat zij aandacht besteden aan de praktische vragen waar u mee zit bijvoorbeeld over uw werk, uw vrijetijdsbesteding en mogelijke hulpmiddelen.
Hieronder staat een fragment uit de brochure CIDP en MMN, Omgaan met de ziekte. Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina.
U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel

Down and out

De eerste jaren kwam Hans niet toe aan het leren omgaan met de ziekte.
‘Het probleem was dat ik geen uitlaatklep had. Mijn vrouw is erg nuchter en ging ervan uit dat ik bij de artsen in goede handen was. Zij had ook niet het gevoel dat zij daarin iets voor mij kon betekenen.
Omdat ik zo moe was, nam ik zonder dat zij het wist vakantie op en deed ik ondertussen alsof ik gewoon naar mijn werk ging. Dan ging ik maar in de bibliotheek zitten of zo. Ik kon niet accepteren dat ik minder moest gaan werken. Ik voelde me ook geen echte man meer omdat ik niet meer kon vrijen. (...)'
Hans is in die tijd erg wanhopig geweest. Zijn bedrijfsarts heeft hem goed geholpen.