Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMyasthenia gravis (MG, AChR MG)

Synoniem

Myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholine-receptoren

Aantal leden 8237 i
In deze diagnosegroep 631 i

Wat is myasthenia gravis (MG)?

MG (myasthenia gravis) is de naam van een aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Deze tekst gaat over myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholine-receptoren (AChR MG).

Er bestaan meer myasthenieën die net als AChR MG betrekkelijk zeldzaam zijn. Voor het Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS), zie aldaar.

Een samenvatting van de informatie over deze myasthenie vindt u in de folder over MG (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • AChR MG kan op iedere leeftijd optreden, zowel bij mannen als bij vrouwen
  • Relatief meer vrouwen dan mannen lijden aan de ziekte
  • MG is niet erfelijk

Defecte ontvangers bij myasthenia gravis

Bij myasthenia gravis worden de signalen van de zenuw niet goed overgedragen naar de spier.
Normaal gesproken gebeurt dit door een chemische stof (acetylcholine) die aan het uiteinde van de zenuw wordt geproduceerd en door speciaal gevoelige 'ontvangers' in de spier wordt opgenomen. Bij MG zijn veel van deze ontvangers geblokkeerd of kapot.
Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Myasthenieën, Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het
verloop is en wat de juiste behandeling is. 

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel. In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties over myasthenieën.

Medicijnen bij myasthenia gravis

Bij de behandeling van myasthenia gravis worden verschillende medicijnen gebruikt. De oorzaak van de ziekte verdwijnt niet, maar de spierkracht verbetert vaak sterk. Er zijn medicijnen die de werking van het acetylcholine versterken en er zijn ook medicijnen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken.
Lees verder.

Informeer uw hulpverleners

Myasthenieën zijn redelijk zeldzame aandoeningen. Uw huisarts, bedrijfsarts en andere zorgverleners zijn misschien niet op de hoogte van de nieuwste inzichten in begeleiding en behandeling. Geef hen daarom zelf de benodigde informatie. Voor de huisarts en bedrijfsarts zijn aparte brochures beschikbaar.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.