Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metMyasthenia gravis (MG)

Verschijnselen van MG zijn zakkende oogleden, dubbelzien en problemen met slikken.

Wat is myasthenia gravis (MG)?

Myasthenia gravis (MG) is de naam van een aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Deze tekst gaat hoofdzakelijk over myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholine-receptoren (AChR-MG), de klassieke vorm van MG.
MG kan ook ontstaan door antistoffen tegen de stof MuSK of de stof LRP4, óf tot uiting komen zonder dat er antistoffen in het bloed worden gevonden (seronegatieve MG). Voor specifieke kenmerken van MuSK-MG en LRP4-MG verwijzen we naar de website van het MG-expertisecentrum (zie ook kader verderop).

Oorzaak en verschijnselen

Bij MG worden de signalen van de zenuw niet goed overgedragen naar de spier. Normaal gesproken gebeurt dit door een chemische stof (acetylcholine) die aan het uiteinde van de zenuw wordt geproduceerd en door speciaal gevoelige 'ontvangers' in de spier wordt opgenomen. Bij MG zijn veel van deze ontvangers geblokkeerd of kapot.
De aard en de ernst van de verschijnselen van MG verschillen van persoon tot persoon. Enkele veel voorkomende verschijnselen zijn: zakkende oogleden en dubbelzien, weinig mimiek, moeilijkheden met kauwen en/of slikken.
Meer over MG, oorzaak en verschijnselen

Folder over MG

Een samenvatting van de informatie over MG vind je in deze folder (gratis te downloaden).

Folder downloaden

Feiten op een rij

  • MG kan op iedere leeftijd optreden, zowel bij mannen als bij vrouwen
  • Relatief meer vrouwen dan mannen lijden aan de ziekte
  • MG is niet erfelijk
  • De verschijnselen van MG kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen
  • De ernst van MG kan ook bij één persoon sterk variëren

Behandeling van MG

Bij de behandeling van myasthenia gravis worden verschillende medicijnen gebruikt. De oorzaak van de ziekte verdwijnt niet, maar de spierkracht verbetert vaak sterk. Er zijn medicijnen die de werking van het acetylcholine versterken en er zijn ook medicijnen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken.
Meer over behandeling van MG en uitgebreide informatie over het immuunsysteem en intraveneuze behandeling met immuunglobulinen (1) en immuunsysteem en intraveneuze behandeling met immuunglobulinen (2)

Expertisecentrum myasthenieën

In het expertisecentrum myasthenieën hebben artsen en onderzoekers van verschillende academische ziekenhuizen hun kennis van en ervaring met myasthenie gebundeld. Mensen met een myasthenie, hun naasten en zorgverleners kunnen met vragen over diagnostiek, zorg en behandeling bij het expertisecentrum terecht. Meer over het expertisecentrum myasthenieën
Voor het maken van een afspraak heb je een verwijzing nodig van je huisarts, neuroloog of een andere specialist.

Leestip

In de brochure Myasthenieën, Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het
verloop is en wat de juiste behandeling is.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site.

Bestellen in de webwinkel

Informeer je hulpverleners

Myasthenieën zijn redelijk zeldzame aandoeningen. Je huisarts, bedrijfsarts en andere zorgverleners zijn misschien niet op de hoogte van de nieuwste inzichten in begeleiding en behandeling. Geef hen daarom zelf de benodigde informatie. Meer over informatie voor de hulpverlener en de gratis te downloaden brochures

Spieracademie

MG-registratie

Help onderzoekers meer te weten te komen over MG

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het