Myasthenia gravisBehandeling met intraveneus immuunglobuline - 1

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Het beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. In ons immuunsysteem spelen organen als lever en milt, maar ook beenmerg en lymfeklieren, witte bloedcellen en eiwitten in het bloed een rol.
Een goed functionerend immuunsysteem maakt onderscheid tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen. Bij de immuunreactie van het lichaam tegen infecties ontwikkelen zich antistoffen, ook wel immuunglobulinen genoemd. Dit zijn eiwitten die zich richten op het verwijderen van lichaamsvreemde organismen, zij beschermen het lichaam tegen infecties.

Wat is een auto-immuunaandoening?

Soms richt het immuunsysteem van het lichaam zich tegen eigen (= auto) lichaamsstoffen. Het produceert dan antistoffen tegen eigen weefsels of organen. Er is dan sprake van een auto-immuunaandoening.

Neurologische auto-immuunaandoeningen

Er zijn verschillende neurologische aandoeningen die worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Daarbij kunnen de hersenen, het ruggenmerg, de perifere zenuwvezels, spiercellen of het gebied waar de zenuw contact maakt met de spier (de neuromusculaire contactpunten of ‘eindplaten’) worden aangetast. Soms kunnen neurologische auto-immuunaandoeningen worden behandeld met intraveneus (= in een ader) toegediende immuunglobulines.

Wat is intraveneus immuunglobuline (IVIg)?

Immuunglobuline wordt gehaald uit het bloed van duizenden gezonde bloeddonoren. Uit het vloeibare deel van het bloed (het bloedplasma) worden antistoffen geïsoleerd en geconcentreerd. Dit immuunglobuline(Ig)-preparaat kan vervolgens aan een patiënt via een infuus in een ader [intraveneus (IV)] worden toegediend, vandaar de naam intraveneus immuunglobuline (IVIg).

Het gebruik van IVIg bij neurologische auto-immuunziekten

Het is bewezen dat IVIg effectief is. Deze behandeling wordt toegepast bij een aantal neurologische auto-immuunziekten, bijvoorbeeld:

  • Guillain-Barré syndroom (GBS);
  • chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP);
  • multifocale motore neuropathie (MMN);
  • myasthenia gravis (MG).

Hoe werkt IVIg?

Intraveneuze toediening van immuunglobuline (IVIg) kan immuunreacties tegen eigen weefsels en organen remmen. Dit gunstige effect van IVIg is voor een aantal auto-immuunziekten aangetoond. Hoe het precies werkt, is onvoldoende bekend.

Folder over IVIg

Informatie over intraveneus immuunglobuline

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.