Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metNeuralgische amyotrofie (NA)

Synoniem

Plexus brachialis neuropathie

Aantal leden 8350 i
In deze diagnosegroep 129 i

Wat is neuralgische amyotrofie?

Neuralgische amyotrofie is een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door het in terugkerende aanvallen optreden van pijn in de schouder, arm en/of hand, gevolgd door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen.

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over NA (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • Naar schatting krijgen jaarlijks vier- tot zeshonderd mensen in Nederland NA
  • Mogelijk is de aandoening minder zeldzaam maar wordt deze niet goed of laat herkend

Video revalidatie en NA

Voor mensen met NA is een gespecialiseerd team van groot belang. Het team kan ervoor zorgen dat er optimale ondersteuning beschikbaar is. Bekijk ook de video over NA en revalidatie. Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Neuralgische amyotrofie, Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel.

Oorzaak van neuralgische amyotrofie

De precieze oorzaak van neuralgische amyotrofie is nog niet duidelijk. Het gaat in ieder geval om een samenspel van factoren. De aanvallen zelf worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat het afweersysteem de zenuwen aanvalt en niet alleen bacteriën en virussen van buiten. Het afweersysteem werkt dus té enthousiast. Waarschijnlijk zijn de zenuwen van mensen met neuralgische amyotrofie in aanleg gevoeliger voor dit soort beschadiging. Lees verder.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.