Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metPeriodieke paralyse (PP)

Synoniem

Periodieke verlammingsziekte · Skeletspierkanaalziekten

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 5 i

Wat zijn periodieke paralysen?

Periodieke paralyse (PP) betekent letterlijk: herhaaldelijk terugkerende verlamming. Kenmerkend voor deze spierziekten zijn plotselinge spierzwakte en -verlammingsverschijnselen. Tijdens aanvallen van spierverlamming kunnen alle skeletspieren meedoen. Vooral de spieren van armen en benen zijn aangedaan. De ademhalingsspieren en hartspier doen in principe niet mee.

Een samenvatting van de informatie over PP vindt u in de folder over periodieke paralysen.

Erfelijke skeletspierkanaalziekten

Onder periodieke paralysen vallen: hypokaliëmische PP, hyperkaliëmische PP, normokaliëmische PP en het Andersen-Tawil syndroom. De PP´s horen met niet-dystrofische myotonieën (NDM) tot de erfelijke skeletspierkanaalziekten, ook skeletspierkanalopathieën genoemd. Lees verder.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Wat gebeurt er bij periodieke paralysen?

De processen die nodig zijn om een spier te laten samentrekken zijn bij PP gestoord. Dit heeft te maken met de verdeling van zout binnen en buiten de spier.
Lees verder.

Periodieke paralyse en voeding

Er zijn twee vormen van periodieke paralyse: de hypokaliëmische en de  hyperkaliëmische periodieke paralyse. In beide gevallen kan een uitgebalanceerd dieet helpen om de aanvallen te beperken.
Bij de eerste vorm kunnen medicijnen worden voorgeschreven om ernstige aanvallen te voorkomen. Lees verder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.