Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metSpinale musculaire atrofie type 3 (SMA 3)

Synoniem

Ziekte van Wohlfart Kugelberg Welander

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 115 i

Wat is SMA 3?

SMA 3 (spinale musculaire atrofie type 3) is een spierziekte die zich meestal openbaart bij jonge kinderen (tussen achttien maanden en vier jaar) maar zich ook pas later kan voordoen.

Folder over SMA 3
Een samenvatting van de informatie over SMA 3 vindt u in de folder over spinale musculaire atrofie 3 (gratis te downloaden).

Achteruitgang na rust

SMA type 3 kan jarenlang stabiel zijn. Er is dan geen duidelijke verergering van verschijnselen te constateren. Achteruitgang lijkt zich dan vaak voor te doen na lange periodes van inactiviteit, wanneer iemand bijvoorbeeld langere tijd in bed heeft moeten doorbrengen. Lees verder over diagnose en behandeling.

Feiten over SMA

  • SMA (type 1, 2 en 3) komt bij tien tot twintig op 100.000 mensen voor
  • SMA is een erfelijke spierziekte

SMA 3 openbaart zich later

De leeftijd waarop SMA type 3 zich openbaart, varieert sterk. Meestal ligt dat tussen de anderhalf en vier jaar, maar de ziekte kan ook pas op volwassen leeftijd tot uiting komen. Dertig jaar is wel de grens. Kenmerkend is het dunner worden van de spieren in het bekken en de bovenarmen (atrofie). Lees verder over oorzaak en verschijnselen van SMA 3.

Veelgelezen brochure

In de brochure Spinale musculaire atrofie (SMA 1, 2 en 3), Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is. 

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel.

Wetenschappelijk onderzoek naar SMA

Wetenschappers, ook in Nederland, houden zich bezig met manieren om in te grijpen in het gendefect dat SMA veroorzaakt. Mensen met SMA kunnen zich aanmelden voor het nationale SMA-register en daarmee een bijdrage leveren aan verder onderzoek. Lees verder over de stand van zaken in het onderzoek.

SMA 4

Wanneer de symptomen zich voor het eerst voordoen na het dertigste levensjaar, wat sporadisch gebeurt, heeft men het ook wel over SMA type 4. Er is vaak een symmetrische zwakte in de bovenarmen en bovenbenen.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.