Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metSpinale spieratrofie type 3 (SMA type 3)

SMA type 3 openbaart zich tussen de achttien maanden en de volwassenen leeftijd.

Wat is SMA type 3?

SMA type 3 (spinale musculaire atrofie type 3) is een spierziekte die zich meestal openbaart bij jonge kinderen (tussen de achttien maanden en vier jaar) maar soms pas op latere kinderleeftijd.
Kenmerkend is het dunner worden van de spieren in het bekken en de bovenarmen (atrofie).
Meer over oorzaak en verschijnselen van SMA type 3

Folder over SMA type 3

Een samenvatting van de informatie over SMA type 3 vind je in deze folder (gratis te downloaden).

Folder downloaden

Feiten over SMA

  • SMA (typen 0 t/m 4) komt bij tien tot twintig op 100.000 mensen voor
  • Meestal openbaart SMA type 3 zich bij jonge kinderen; later kan ook
  • SMA is een erfelijke spierziekte

Behandeling met medicijnen

Tussen 2017 en 2021 zijn er drie middelen tegen SMA in Europa op de markt gekomen. Alle drie zijn ze gericht op het verhogen van de hoeveelheid SMN-eiwit in de spieren. Niet alle drie zijn ze voor iedereen beschikbaar of hebben ze voor iedereen eenzelfde gunstig effect. Het SMA-expertisecentrum kan meedenken welke therapie mogelijk geschikt is.
Meer over therapie-ontwikkeling en SMA

Ook met een goede medische begeleiding, hulpmiddelen en adviezen over het stimuleren van de normale ontwikkeling is winst te behalen. SMA type 3 kan jarenlang stabiel zijn. Er is dan geen duidelijk merkbare verergering van de verschijnselen.
Meer over diagnose en behandeling bij SMA type 3

Leestip

In de brochure Spinale musculaire atrofie (SMA typen 0 t/m 4), Diagnose en behandeling staat beschreven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is. De brochure geeft veel feiten over SMA typen 0 t/m 4, over de oorzaak, het stellen van de diagnose, de erfelijkheid en behandelmogelijkheden. Leden en abonnees kunnen de uitgave gratis downloaden via hun persoonlijke pagina. Bestellen via de webwinkel kan ook.

Bestellen in de webwinkel

Informeer je hulpverlener

SMA is een zeldzame ziekte. Mogelijk is je huisarts of fysiotherapeut niet op de hoogte van wat de beste begeleiding is. Geef daarom zelf de (gratis downloadbare) benodigde informatie aan je huisarts en aan je fysiotherapeut

Er is ook informatie voor de kinderarts of kinderneuroloog. De brochure voor deze behandelaars is in eerste instantie geschreven voor behandeling van kinderen met SMA type 1; in meer of mindere mate geldt de informatie ook voor jonge kinderen (van nul tot twee jaar) met SMA type 0, 2 of 3. 
Zie informatie voor de kinderarts en kinderneuroloog

Andere typen SMA

Wanneer de symptomen zich voor het eerst voordoen op volwassen leeftijd, wat sporadisch gebeurt, heeft men het ook wel over SMA type 4. Er is vaak een symmetrische zwakte in de bovenarmen en bovenbenen.
Er bestaan ook vormen van SMA die juist eerder tot uiting komen (jonge baby- of kinderleeftijd) en vaak ernstiger verlopen: SMA typen 0, 1 en 2. 

Meer over SMA type 1
Meer over SMA type 2
Meer over SMA in het algemeen

Wetenschappelijk onderzoek naar SMA

Wetenschappers, ook in Nederland, houden zich bezig met manieren om in te grijpen in het gendefect dat SMA veroorzaakt. Mensen met SMA kunnen zich aanmelden voor het nationale SMA-register en daarmee een bijdrage leveren aan verder onderzoek.
Meer over de stand van zaken in het onderzoek op de site van het SMA-expertisecentrum.

Spieracademie

SMA-registratie

Help onderzoekers meer te weten te komen over SMA

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het