Welander spierdystrofieOorzaak, verschijnselen, behandeling

Oorzaak

Welander spierdystrofie is erfelijk. De oorzaak zit in het erfelijk materiaal, namelijk op een afwijking op chromosoom 2 van het DNA. 
Als één van de ouders de ziekte heeft, is er 50% kans dat hun kind de ziekte ook krijgt. Dit heet autosomaal dominante overerving. 
Meer over erfelijkheid

Verschijnselen

De eerste verschijnselen ontstaan meestal boven de dertig jaar en bestaan met name uit zwakte en het dunner worden van de spieren in de vingers. Het strekken van de vingers en het uitvoeren van precieze bewegingen wordt lastig.
De ernst van de verschijnselen neemt heel langzaam toe. Uiteindelijk kunnen ook de spieren in de onderbenen of voeten verzwakken. Hart- en ademhalingsspieren blijven onaangedaan.

Behandeling

Er is helaas geen medicijn dat Welander spierdystrofie kan genezen. Revalidatie, fysiotherapie en verschillende hulpmiddelen zoals enkel-voetortheses kunnen de klachten wel verminderen. Hiervoor kunt u terecht bij een gespecialiseerd spierziekterevalidatieteam.

Er is een brochure voor de fysiotherapeut over langzaam progressieve spierziekten
U kunt de brochure downloaden en zelf aan uw fysiotherapeut geven.

Spierziekten en corona

Een overzicht van nuttige informatie rond het coronavirus

Naar spierziekten en corona

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.