Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metZiekte van Brody en syndroom van Brody

Synoniem

Brody

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 18 i

De ziekte en syndroom van Brody

Er zijn twee aandoeningen met de naam Brody: de ziekte van Brody en het syndroom van Brody.

Een samenvatting van de informatie over Brody vindt u in de folder over de ziekte en het syndroom van Brody.

De ziekte van Brody is een erfelijke spierziekte waarbij de spieren na inspanning minder goed ontspannen dan bij gezonde mensen.
De menselijke spiercel bevat een ´calciumpomp´. Bij de ziekte van Brody werkt die pomp niet goed.

Bij het syndroom van Brody is er ook sprake van een vertraagde werking van deze calciumpomp en zijn er vergelijkbare klachten, maar is er geen erfelijke afwijking zoals bij de ziekte van Brody gevonden.

Zowel de ziekte als het syndroom van Brody beïnvloeden de levensverwachting voor zover bekend niet.

Ervaringen delen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.

Syndroom van Brody

Het syndroom van Brody is op dit moment bij ongeveer honderd mensen in Nederland vastgesteld.
Het menselijk lichaam kent verschillende soorten spieren. Bij het syndroom van Brody zijn de skeletspieren (de zogenoemde dwarsgestreepte spieren) aangedaan.
Lees verder.

Zeldzaam en zeldzamer

Het syndroom van Brody is zeldzaam, de ziekte van Brody is nog zeldzamer. De ziekte van Brody is slechts bij elf mensen in de wereld vastgesteld.
De klachten bij de ziekte van Brody lijken erg op die bij het syndroom van Brody, maar er zijn enkele verschillen. De klachten ontstaan vaker op jongere leeftijd (meestal voor de leeftijd van tien jaar) en komen vaak in een groter deel van het lichaam voor: meestal de nek, armen, schouders, benen, maar ook de spieren van de oogsluiting kunnen aangedaan zijn.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.