Sport & Beweegplein

Sporten of bewegen met een spierziekte: ontdek wat er mogelijk is!

Kent u het begrip ‘serious gaming’ al? Bij een serious game wordt spel gecombineerd met een leerdoel, om zo op een leuke manier (vaardigheden) te leren. U kunt op het Sport & Beweegplein de hele dag kennismaken met serious gaming via de Leap Motion-sensor. Ook kunt u meedoen met een van de workshops met de 'witty SEM' waarbij reactievermogen en behendigheid op een leuke manier worden getraind.

Naast gamen is er nog veel meer te doen en zien op het plein, denk bijvoorbeeld aan een anti-zwaartekracht loopband bij het inspanningslab van Spieren voor Spieren. Of kijk naar een demonstratie rolstoeldansen, waarbij u vervolgens uw eigen danskunsten kunt laten zien op de dansvloer. Doet u liever een verdedigingssport? Doe dan mee aan de martial arts-workshop waarbij zowel aandacht aan lichamelijke als mentale vaardigheden wordt besteed.

Bent u enthousiast bent geworden over sporten? Ook  Uniek Sporten is aanwezig op het plein, zij kunnen u vertellen over lokaal sportaanbod en helpen met het zoeken naar de juiste sport. De coaches helpen u graag met het vinden van een geschikte sport in uw eigen regio. Mocht u liever thuis sporten, dan kunt u de trainingen van TOPFIT volgen, een digitaal beweegprogramma van de Dirk Kuyt Foundation, waarbij u op uw eigen niveau mee kunt doen. Probeer het alvast uit tijdens een workshop op het Sport & Beweegplein!

11.30-11.45        TOPFIT

12.00-12.15        Witty SEM Kleurenparcours

12.30-12.45        TOPFIT

13.00-13.20        Martial arts

13.35-13.55        Rolstoeldansen

14.10-14.25        Witty SEM Test je reactievermogen

14.40-14.55        TOPFIT

15.10-15.30        Martial arts

Uitgaan van mogelijkheden, niet van beperkingen

De Dirk Kuyt Foundation stimuleert mensen met een beperking om te gaan bewegen door het organiseren van sportevenementen en het geven van (financiële) ondersteuning aan externe evenementen en projecten. 

TOPFIT is een 'beweegprogramma' van de Dirk Kuyt Foundation waarin u met behulp van trainingsvideo's wordt uitgenodigd te sporten, uitgaande van uw mogelijkheden, niet van uw beperkingen. In de trainingen van TOPFIT worden mensen in staat gesteld waar, wanneer en met wie dan ook te sporten. Meer informatie: www.ikwordtopfit.nl.

Dansen voor iedereen

Op het Spierziektecongres kunt u genieten van een demonstratie rolstoeldansen; ook kunt u zelf eens proberen te rolstoeldansen. Stichting Rolstoeldansen Nederland wil mensen met een beperking dansplezier geven. Er zijn verschillende vormen van rolstoeldansen:

  • duo-dansen: twee rolstoelgebruikers vormen een danspaar;
  • combi-dansen: een rolstoelgebruiker en een staande partner vormen een danspaar.

Latin, modern, hiphop maar ook andere dansstijlen zijn mogelijk bij rolstoeldansen. Er zijn ruim 140 rolstoeldansgroepen in Nederland; zeker 3500 dansers beleven minstens een uur dansplezier per week, recreatief of op wedstrijdniveau. Meer informatie: www.rolstoeldansen.nl.

Uniek Sporten

Uniek Sporten vindt dat sporten voor iedereen belangrijk is. Een beperking hoeft daarbij niet altijd een belemmering te zijn. Uniek Sporten ondersteunt in regionale samenwerkingsverbanden sportaanbieders die gehandicaptensport aanbieden.
U kunt hier ook terecht wanneer u een (aangepaste) sport zoekt om zelf te gaan doen. Meer informatie: www.unieksporten.nl.

Martial arts en handtraining

Het Radboudumc besteedt veel aandacht aan sport en bewegen. Tijdens het Spierziektecongres kunt u meedoen aan twee projecten van het Radboudumc.

  • Tijdens de martial arts-workshop kunt u kennismaken met oosterse verdedigingskunsten als taekwondo, karate, judo en kungfu. Hierbij is er aandacht voor lichamelijke vaardigheden als lenigheid, kracht en snelheid maar ook voor mentale vaardigheden zoals zelfvertrouwen en weerbaarheid.
  • Bij de Leap Motion-stand worden handbewegingen geregistreerd met een kleine sensor. Zo wordt het bewegingsbereik van de handen in kaart gebracht. Ook is het mogelijk om diverse computerspellen te spelen en zo de handfunctie te trainen.