Aangepaste vakantie

Even ertussenuit, ook wanneer je een spierziekte hebt, of een kind met een spierziekte? Mogelijkheden genoeg.

Op vakantie

Even ertussenuit - een dagje, een lang weekend, een week of langer - wat is er leuker? Nieuwe ervaringen opdoen, genieten van natuur en cultuur in binnen- of buitenland, lekker relaxen en loskomen van de sleur van alledag. Ook wanneer je een spierziekte hebt, of een kind met een spierziekte, zijn er allerlei mogelijkheden om op pad te gaan. Met de juiste voorbereiding ben je er zeker van dat ook buitenshuis de nodige zorg en begeleiding beschikbaar zijn. Er is veel mogelijk!

Veel ideeën, adviezen en inspiratie voor een fijne vakantie vind je hier en in het boekje De drempel over. Inspirerende vakantieverhalen met praktische tips. Dit boekje, verschenen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Spierziekten Nederland, kun je gratis downloaden.

Download De drempel over

Goed voorbereid op reis

Wanneer je op reis gaat is het goed om te werken met een checklist. Informeer je vooraf over verzekeringen, medicijnen en parkeerkaarten. Een goede voorbereiding is echt de basis van een geslaagde vakantie! 
Een goede voorbereiding 

Zorg en hulpmiddelen tijdens de vakantie

Ook op vakantie moet de zorg goed geregeld zijn en moet je over de nodige hulpmiddelen kunnen beschikken. Meer informatie, aandachtspunten en handige websites hebben we op een rij gezet. 
Zorg en hulpmiddelen op reis

Reisorganisaties

Op vakantie gaan stelt voor veel mensen met een (spier)ziekte speciale eisen aan vervoer naar en  toegankelijkheid van de vakantiebestemming. Ook aan de accommodatie en de vakantieactiviteiten zelf kunnen aanpassingen nodig zijn. Er zijn talloze reisorganisaties die zich specialiseren in aangepaste vakanties. Onderstaand overzicht van reisorganisaties is niet volledig, maar geeft je een aardig beeld van wat er zoal op de markt is.
Overzicht van reisorganisaties 

Met gezin of vrienden

Op vakantie gaan met een kind met een beperking of met vriend(en) met een (spier)ziekte vergt wat meer voorbereiding, maar het kan wel!
Vakanties met kinderen en/of vrienden

Sportieve, avontuurlijke vakanties

Sportieve vakanties zijn er ook in aangepaste vorm. Er zijn in Nederland rolstoelroutes, aangepaste buitenactiviteiten. Wie avontuurlijk is ingesteld, kan watersporten, op wintersport of kamperen: vakantie vieren kan ook 'outdoor'!
Sportieve en actieve vakanties
 

Vakantie met minder kosten

Een aangepaste vakantie brengt vaak extra kosten met zich mee. We hebben enkele websites op een rij gezet waar je meer informatie kunt vinden over vakantiemogelijkheden die minder kosten met zich meebrengen. Met ook gratis opties, zoals Villa Pardoes. 
Vakantie met minder kosten

Bekijk de webcast

Hoe vind je een geschikt vakantieadres? Hoe ga je goed voorbereid op reis? Hoe regel je de zorg op je  bestemming? Wereldreiziger en schrijver Eelke Kelderman legde het in een webcast (live-uitzending via internet) voor aan Gerda van ’t Land, oprichter van reisbureau Buitengewoon Reizen. Samen beantwoordden zij vragen die kijkers vooraf en tijdens de uitzending hadden gesteld.

Bekijk hier de webcast ‘Hoe organiseer je je droomvakantie?’

Disclaimer
De hier aangeboden informatie over reizen is afkomstig van diverse websites. Spierziekten Nederland is niet aansprakelijk voor mogelijke schade, voortkomend uit onjuiste of onvolledige informatie.

Deel je ervaring met vakantie op het