Aangepaste vakantie

Ertussenuit, ook wanneer je een spierziekte hebt, of een kind met een spierziekte. Mogelijkheden genoeg.

Op vakantie

Er even tussenuit - een dagje, een lang weekend, weekje of op wekenlange vakantie - wat is er leuker? Nieuwe ervaringen opdoen, genieten van de natuur en cultuur van eigen of een ander land, lekker relaxen en loskomen van de sleur van alledag.
Ook wanneer je een spierziekte hebt, of een kind met een spierziekte, zijn er veel mogelijkheden om op pad te gaan. Het vergt enige voorbereiding om zo zorgeloos mogelijk vakantie te kunnen vieren en er zeker van te zijn dat ook buitenshuis de nodige zorg en begeleiding beschikbaar zijn, maar er is veel mogelijk!

Je vindt hier en in het boekje De drempel over. Inspirerende vakantieverhalen met praktische tips veel ideeën, adviezen en inspiratie. Het boekje, dat verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Spierziekten Nederland, is gratis te downloaden.

Download De drempel over

Goed voorbereid op reis

Werk met een checklist, informeer je over verzekeringen, medicijnen en parkeerkaarten. Een goede voorbereiding is de basis van een geslaagde vakantie!

Zorg en hulpmiddelen tijdens de vakantie

Ook op vakantie moet de zorg goed geregeld zijn en moet je over de nodige hulpmiddelen kunnen beschikken. Enkele websites met meer informatie over zorg en hulpmiddelen op reis

Reisorganisaties

Vakantie vieren stelt voor veel mensen met een (spier)ziekte speciale eisen aan vervoer naar en  toegankelijkheid van de vakantiebestemming. Ook aan de accommodatie en de vakantieactiviteiten zelf kunnen aanpassingen nodig zijn. Er zijn talloze reisorganisaties die zich specialiseren in aangepaste vakanties.
Dit overzicht van reisorganisaties is niet volledig maar geeft een aardig beeld van wat er zoal op de markt is.

Met het gezin of met vrienden

Op vakantie gaan met een kind met een beperking of met vriend(en) met een (spier)ziekte vergt wat meer voorbereiding maar kan wel!
Meer over vakanties met kinderen en/of met vrienden

Buiten de gebaande paden

Sportieve vakanties zijn er ook in aangepaste vorm. Er zijn in Nederland rolstoelroutes, aangepaste buitenactiviteiten en wie avontuurlijk is ingesteld, kan watersporten, op wintersport of kamperen: vakantie vieren kan ook 'outdoor'!
Meer over sportieve en actieve vakanties
 

Garantiefonds, voor de zekerheid

Als je een reis boekt, controleer dan of de organisatie waar je mee in zee gaat, aangesloten is bij een garantiefonds zoals Stichting Garantiefonds Reizen (SGR), Stichting Take Over Reisgarantie (STO), Stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) of bij een brancheorganisatie zoals de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR), Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV).

Bekijk de webcast

Hoe vind ik een geschikt vakantieadres? Hoe ga ik goed voorbereid op reis? Hoe regel ik de zorg op mijn bestemming? Wereldreiziger en schrijver Eelke Kelderman legde het voor aan Gerda van ’t Land, oprichter van reisbureau Buitengewoon Reizen, tijdens een webcast (live-uitzending via internet). Samen beantwoordden zij vragen die kijkers vooraf en tijdens de uitzending hadden gesteld. Bekijk de webcast ‘Hoe organiseer je je droomvakantie?’

Disclaimer
De hier aangeboden informatie over reizen is afkomstig van diverse websites. Spierziekten Nederland is niet aansprakelijk voor mogelijke schade, voortkomend uit onjuiste of onvolledige informatie.

Deel je ervaring met vakantie op het