Diagnostiek

Het kan enige tijd duren voordat duidelijk is om welke spierziekte het gaat. Meestal stelt de neuroloog de diagnose.


Als u vermoedt dat u een spierziekte hebt, kunt u bij de huisarts terecht met uw eerste vragen. Alleen een neuroloog kan bepalen of u daadwerkelijk een spierziekte hebt. De precieze diagnose laat soms lang op zich wachten.

Wel of geen spierziekte?

Bepalen of iemand wel of niet een spierziekte heeft, is niet eenvoudig. Veel klachten die op zo'n ziekte wijzen, kunnen ook aanwezig zijn bij andere, veel vaker voorkomende aandoeningen. Bij bepaalde factoren wordt er eerder aan een spierziekte gedacht.
Meer over de kenmerken van een spierziekte

Gezocht: expertise

Op internet is veel informatie te vinden. Misschien hebt u door het lezen ervan al een idee om welke (spier)ziekte het in uw geval gaat of maakt u zich extra zorgen.
Mogelijk blijkt dit achteraf onnodig. Alleen een neuroloog kan uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om een spierziekte gaat en daar heeft hij uitgebreid onderzoek voor nodig. Vaak heeft alleen een gespecialiseerd neuroloog van een academisch ziekenhuis de juiste middelen, kennis en ervaring tot zijn beschikking om het type spierziekte vast te stellen.

Afhankelijk van uw klachten kan een algemeen neuroloog u verwijzen naar een in spierziekten gespecialiseerd academisch ziekenhuis.
Welke ziekenhuizen dat zijn, vindt u in de Zorgwijzer

Onderzoek van spier tot DNA

Er bestaat een lange lijst met mogelijke onderzoeken om een spierziekte vast te stellen. Zelden zullen al deze onderzoeken nodig zijn. Komt de spierziekte bij u in de familie voor? Dan kan de arts gerichter te werk gaan.
Meer over neurologisch onderzoek 
bloed- en DNA-onderzoek 
beeldvormend onderzoek
spier- en zenuwonderzoek

Wachten op de diagnose

Ondanks de vele technische mogelijkheden laat de diagnose vaak lang, soms zelfs jaren, op zich wachten. Vanwege de zeldzaamheid van de aandoeningen zal niet iedere (kinder)arts meteen uitsluitsel kunnen geven. Daarnaast kosten sommige onderzoeken veel tijd en kan het nodig zijn dat de arts gedurende langere tijd de ontwikkeling van de ziekte volgt.

Deel je ervaring met diagnostiek op het

Informatie voor kinderen

Op de website van het Wilhelmina Kinderziekenhuis vindt u uitgebreide informatie over onderzoek bij kinderen en folders speciaal voor deze doelgroep.

Deel uw ervaring met de zorg