Erfelijkheid

DNA-veranderingen

Je erfelijke informatie zit opgeslagen in het DNA, dat in de kern van al je cellen zit. Stukjes DNA vormen genen, die een soort blauwdruk zijn voor de bouwstenen in het lichaam. Die bouwstenen, dat zijn de eiwitten. Veranderingen in de genen (mutaties) hebben invloed op de werking van de eiwitten. Een gevolg kan zijn dat spiercellen niet meer goed werken, of zelfs worden afgebroken. Dan kan een spierziekte ontstaan.
Meer over Van DNA tot spierziekte

De ziekte doorgeven

Genetische veranderingen kunnen op verschillende manieren overgaan op de volgende generatie. Soms heeft één ouder een spierziekte en hebben de kinderen ook kans om deze te krijgen. Of hebben beide ouders geen spierziekte en hun kind wel. Sommige spierziekten komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Meer over De ziekte doorgeven van ouder op kind

Feiten over erfelijkheid

  • De meeste spierziekten zijn erfelijk
  • Juist vaker voorkomende spierziekten zoals ALS, CIAP en postpolio zijn niet erfelijk
  • Bij een klinisch genetisch centrum kun je persoonlijk advies krijgen over een erfelijke spierziekte

Zeldzame erfelijke processen

Bij het ontstaan van sommige spierziekten kunnen ook zeldzame genetische processen een rol spelen. Voorbeelden zijn mozaïcisme en scheve X-inactivatie. Of er gaat iets mis bij het aan- of uitzetten van genen.
Meer over Zeldzame erfelijke processen

Wel of geen aanleg

Misschien wil je weten of jij of je (toekomstige) kind een erfelijke spierziekte uit de familie ook kan krijgen. Er zijn verschillende testen om te onderzoeken of iemand een aanleg voor een erfelijke spierziekte heeft.
Meer over Een erfelijke spierziekte opsporen

Praten met familie

Bij een erfelijke spierziekte is het belangrijk om er met familie over te praten. Dit is geen eenvoudig gespreksonderwerp. Een klinisch geneticus kan helpen als je vragen hebt.
Meer over Je familie informeren

Gen- en RNA-therapie

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar mogelijke behandelingen gericht op het herstellen van genetische fouten. Gentherapie en RNA-therapie zijn zulke behandelingen.
Meer over Aanpassen van het genetisch materiaal

Leestip

Heb je een spierziekte en een kinderwens? Dan houdt het onderwerp erfelijkheid je mogelijk meer dan gemiddeld bezig. De brochure Moeder worden als je een spierziekte hebt. Zwangerschap en bevalling bij vrouwen met een spierziekte kan helpen bij de gedachtevorming over dit onderwerp. Ook de invloed van een zwangerschap en een bevalling op de spierziekte van de moeder komen aan bod. En andersom: de invloed van de spierziekte op de zwangerschap en bevalling. In de brochure staan ook ervaringsverhalen. 

Leden van Spierziekten Nederland kunnen de brochure gratis downloaden van de persoonlijke pagina. De brochure is ook te bestellen in de webwinkel

Deel je ervaring met erfelijkheid op het

Meer informatie

Deel uw ervaring met de zorg

Spierziekten en corona

Een overzicht van nuttige informatie rond het coronavirus

Naar spierziekten en corona