Vergoeding fysiotherapie

Vergoeding fysiotherapie

Er zijn een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om in aanmerking te komen voor vergoeding van fysiotherapie. 

  • Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van je behandelend arts.
  • De eerste twintig behandelingen betaal je zelf of worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering als je die hebt. Die eigen bijdrage is eenmalig. Je hoeft dus niet ieder jaar opnieuw te betalen en ook niet als je van verzekeraar wisselt.
  • Vanaf de 21e behandeling wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Je aandoening moet dan wel op de Lijst Chronische Aandoeningen staan.
  • De chronische aandoeningen waarbij fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering staan opgesomd in de Lijst Chronische Aandoeningen. Niet elke spierziekte wordt afzonderlijk genoemd. Ze passen echter zonder uitzondering onder het kopje spierziekten. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut de juiste code gebruikt.
  • Om voor vergoeding van langdurige fysiotherapie in aanmerking te komen, moet er duidelijk sprake zijn van spierzwakte. Bij de spierziekte dunnevezelneuropathie (DVN) is dat lastig aan te tonen. Heb je naast DVN nog een andere ziekte, dan kan het zijn dat je vanwege die ziekte recht hebt op fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Je kunt je behandelend arts vragen om duidelijk aan te geven dat er sprake is van een zeldzame spierziekte met motorische uitval (spierzwakte).
  • Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar is het verstandig om bij hen te informeren of zij een contract hebben met jouw fysiotherapeut. Anders bestaat er een kans dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.
  • Voor fysiotherapie in een ziekenhuis of revalidatie-instelling gelden andere regels voor vergoeding. Vaak zal het gaan om specialistische zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed. Vraag dit na bij je eigen zorgverzekeraar.
  • En om het nog wat ingewikkelder te maken: de kosten voor de fysiotherapie gaan wel af van je eigen risico. Dat komt ieder jaar terug.