Hulpmiddelen

Met hulpmiddelen kunt u vaak meer dan u denkt.

Bij veel spierziekten komen vroeg of laat hulpmiddelen in beeld. Het is belangrijk dat u voor uzelf nagaat wat u wilt blijven doen en of dat ook met de verminderende spierkracht gaat lukken. Als het met minder spierkracht niet langer ´gewoon´ lukt, is het goed alvast na te denken over mogelijke oplossingen.

Het gaan gebruiken van hulpmiddelen is bijna altijd moeilijk en het bedenken wat er precies nodig is, kan lastig zijn. Bijna alle spierziekten zijn zeldzaam en persoonlijke situaties en wensen verschillen. U zult dus zelf ook creatief en flexibel mee moeten denken.

Tijdig aanvragen

Het is beter niet te wachten met het aanvragen van een hulpmiddel tot u merkt dat de activiteit steeds moeizamer gaat. Het duurt soms lang voordat een hulpmiddel daadwerkelijk beschikbaar is: de aanvraagperiode kan lang duren en misschien moeten er nog aanpassingen worden verricht.
Het aanvragen van hulpmiddelen kan ingewikkeld zijn, de financiering moet rondkomen, er moet op van alles worden gelet bij de aanschaf. Als u goed geïnformeerd bent, kunt u de juiste beslissingen nemen bij de aanschaf of het verkrijgen van hulpmiddelen.

Met hulpmiddelen komt u een heel eind - en kunt u vaak meer dan u denkt!

Win advies in

Het is verstandig om zo breed mogelijk advies in te winnen. Denk daarbij allereerst aan de ergotherapeut in het spierziekterevalidatiecentrum. Informeer bij uw zorgverzekeraar of gemeente. Praat met anderen, die al ervaring hebben met bepaalde hulpmiddelen. Meer over hoe u zich kunt informeren.

Tips

Vraag elk hulpmiddel apart aan. Bel op, om te vragen of de formulieren zijn aangekomen. Bewaar alle bonnen zorgvuldig. Meer tips bij het aanvragen van hulpmiddelen.

Check, check

De aanschaf van een goed hulpmiddel is lastig. Je moet zorgen dat je goed weet wat je nodig hebt. De aanvraag moet goed in elkaar zitten. Je moet instanties achter de broek zitten. En de administratie moet op orde zijn. Een kwestie van check en double check. Bekijk de handige checklist.

Helpdesk Hulpmiddelen

Bekijk slimme oplossingen en handige hulpmiddelen of bezoek de markt.

Laura: ik word er blij van

“Iedereen kent mij door mijn knalrode rolstoel. Ik wilde per se deze kleur, ik word er blij van. Mijn klasgenoten vinden hem heel gaaf. Ze willen me altijd duwen in de pauze.”

Een goed hulpmiddel, hoe regel je het?

Vroeg of laat komen bij veel spierziekten hulpmiddelen in beeld. Wat noodzakelijk en geschikt is, verschilt van persoon tot persoon.
Deze brochure helpt u de zaken op een rijtje te zetten zodat u de juiste hulpmiddelen kunt aanschaffen of verkrijgen.

Kijk in de webwinkel

Gratis nieuwsbrief ontvangen?