Hulpmiddelen

Met hulpmiddelen kunt u vaak meer dan u denkt.

Bij veel spierziekten komen vroeg of laat hulpmiddelen in beeld. Kiezen voor de inzet van hulpmiddelen, op welk moment u ze gaat gebruiken en welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn, daar zult u creatief bij mee moeten denken. Persoonlijke situaties en wensen verschillen. Het is belangrijk dat u nagaat wat u wilt blijven doen en of dat ook met de verminderende spierkracht gaat lukken.
Als het met minder spierkracht niet langer ´gewoon´ lukt, is het goed alvast na te denken over mogelijke oplossingen

Tijdig aanvragen

Wacht niet te lang met het aanvragen van een hulpmiddel tot u merkt dat de activiteit steeds moeizamer gaat. Het duurt soms lang voordat een hulpmiddel beschikbaar is: de aanvraagperiode kan lang duren en misschien moeten er nog aanpassingen worden verricht.
Het aanvragen van hulpmiddelen kan ingewikkeld zijn, de financiering moet rondkomen, er moet op van alles worden gelet bij de aanschaf. Als u goed geïnformeerd bent, kunt u de juiste beslissingen nemen bij de aanschaf of het verkrijgen van hulpmiddelen.
Met hulpmiddelen komt u een heel eind en kunt u vaak meer dan u denkt!

Vraag advies

Het is verstandig om zo breed mogelijk advies in te winnen. Denk daarbij allereerst aan de ergotherapeut in het spierziekterevalidatiecentrum. Informeer bij uw zorgverzekeraar of gemeente. Praat met mensen die al ervaring hebben met bepaalde hulpmiddelen.
Meer over hoe u zich kunt informeren

Tips

Vraag elk hulpmiddel apart aan. Bel op en vraag of de formulieren zijn aangekomen. Bewaar alle bonnen zorgvuldig.
Meer tips bij het aanvragen van hulpmiddelen

Check, check

De aanschaf van een goed hulpmiddel kan lastig zijn. Eerst moet goed weten wat u nodig hebt. De aanvraag moet goed in elkaar zitten. U moet instanties achter de broek zitten. En de administratie moet op orde zijn. Een kwestie van "check en double check".
Bekijk de handige checklist

Leestip

Vroeg of laat komen bij veel spierziekten hulpmiddelen in beeld. Wat noodzakelijk en geschikt is, verschilt van persoon tot persoon. De brochure Hulpmiddelen, behoud(en) van zelfstandigheid helpt u de zaken op een rijtje te zetten zodat u de juiste hulpmiddelen kunt aanschaffen of verkrijgen.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure downloaden van de persoonlijke pagina.

Bestellen in de webwinkel

Praat mee in het Myocafé

Dé plek om je ervaringen met hulpmiddelen te delen.

Meer informatie

Laura: ik word er blij van

Iedereen kent mij door mijn knalrode rolstoel. Ik wilde per se deze kleur, ik word er blij van. Mijn klasgenoten vinden hem heel gaaf. Ze willen me altijd duwen in de pauze.