Hulp bij vermoeidheid

Bij het aanpakken van chronische vermoeidheid kunnen de volgende zorgverleners u helpen.

De revalidatiearts

Bespreek met de revalidatiearts hoe u de vermoeidheid het beste kunt aanpakken. De revalidatiearts kan u over de aanpak adviseren. Daarnaast kan hij samen met u een schema maken voor het bewegen en doseren van activiteiten over de dag. ‘We zijn naar de revalidatiearts geweest en die heeft gewerkt aan energiebalans’, vertelt mevrouw Van Nieuwkerk, partner van spierziektepatiënt.
Zie voor in spierziekten gespecialiseerde revalidatieartsen de Zorgwijzer

De fysiotherapeut

Voor advies over bewegen en het doen van oefeningen kunt u terecht bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan in overleg met u een trainingsschema samenstellen. Hierbij wordt gelet op de specifieke spierziekte en uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut kan u adviseren over en begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen.

De ergotherapeut

De ergotherapeut kan helpen bij vinden van de juiste (uw energie besparende) hulpmiddelen. Ook kunt u met de ergotherapeut uw dagelijkse activiteiten in kaart brengen en kijken naar hoeveel energie alles kost. Vervolgens leert u de activiteiten beter te plannen. Het kan even duren voor de juiste balans is gevonden maar uiteindelijk kunt u zo de vermoeidheid beter onder controle krijgen.