Ik heb CIAP en heb veel pijn ondanks de medicatie. Hebben meer mensen klachten?

Uit een onderzoek van het UMC en Spierziekten Nederland is gebleken dat 65% van de CIAP-patiënten klaagt over pijn en dat velen ontevreden zijn over de werking van de voorgeschreven medicijnen op de pijn.

Pijnmedicatie blijft maatwerk. Dit komt deels omdat er verschillende oorzaken van pijn kunnen zijn bijvoorbeeld neuropathisch, veroorzaakt door de zenuwen zelf, of bijvoorbeeld ten gevolge van gewrichtsklachten die weer veroorzaakt kunnen worden door een afwijkend looppatroon.
Daarnaast reageert ieder mens verschillend op medicijnen. Het blijft dus een kwestie van proberen, in overleg met de behandelende arts of huisarts. Soms worden patiënten doorverwezen naar de zogenoemde pijnteams waar anesthesisten een grote rol in vervullen
.
Als het werkelijk om neuropathische pijnen gaat, kan behandeling met diverse soorten van anti-epileptica overigens zeer adequaat zijn. Het is zeker te adviseren dit te (blijven) bespreken met de neuroloog of huisarts als de pijnmedicatie niet goed werkt.

Het is uitermate belangrijk de medicatie strikt in te nemen zoals is voorgeschreven en dit ook enige tijd vol te houden voordat er concreet gezegd kan worden of een middel wel of niet (genoeg) werkt. Zie het artikel "Het mysterie pijn" in Contact, nummer 3 van juni 2004 waarin dr. Ivo van Schaik, neuroloog in het AMC, heel duidelijk deze pijnproblematiek aangeeft.
Ook in het Fes-Magazine van april 2004 vertelt dr. Ans Vielvoye-Meerkerk, hoofd pijnkliniek LUMC, over haar ervaring met pijnbestrijding.

Meer informatie op deze site onder thema ´Pijn bij spierziekten´.