Waarom vraagt mijn apotheker per keer een verklaring van mijn neuroloog over Mestinon Retard? Kan dat niet makkelijker?

De apotheker vraagt per keer een verklaring van de neuroloog voor Mestinon Retard omdat het middel niet geregistreerd is in Nederland.
Voor een niet-geregistreerd geneesmiddel is een verklaring van de behandelende arts nodig dat deze de patiënt niet goed kan behandelen met de gangbare geregistreerde geneesmiddelen, de zogenaamde bewustzijnsverklaring.
Vaak heeft de apotheker zo'n verklaring nodig om het middel vervolgens te kunnen bestellen. In dit specifieke geval echter kan het geneesmiddel door de apotheker zelfs zonder bewustzijnsverklaring besteld worden, maar de apotheker moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wel een bewustzijnsverklaring opslaan in zijn administratie. Daarom volstaat een eenmalige bewustzijnsverklaring van de voorschrijver zolang de patiënt zijn Mestinon Retard van dezelfde apotheek blijft betrekken.

Daarnaast is er een machtiging nodig van de verzekeraar van de patiënt om ervoor te zorgen dat deze verzekeraar het niet-geregistreerde geneesmiddel ook vergoedt. De machtigingsaanvraag moet door de voorschrijvende arts worden ingevuld. De verzekeraars voeren hierin niet allemaal hetzelfde beleid. De ene verzekeraar geeft slechts eenmalige machtigingen af zodat er voor iedere aflevering een machtiging moet worden aangevraagd, de andere verzekeraar geeft een machtiging af met een ruime geldigheidsduur, bijvoorbeeld één jaar, zodat er na het verstrijken van de geldigheid pas weer een nieuwe machtiging moet worden aangevraagd. Patiënten kunnen daarom het beste aan hun eigen verzekeraar vragen welk machtigingsbeleid zij precies voeren en proberen om een soepeler regeling af te spreken.
Het is aan te raden dit in samenspraak met de voorschrijvende arts te doen zodat deze kan helpen om de juiste argumenten aan te voeren. De voorschrijvende arts hoeft niet per se de medisch specialist te zijn, het mag ook de huisarts zijn.

Gepubliceerd op 4 mei 2012, laatst gewijzigd op 7 september 2012

Bewaar als PDF Printen