Autorijden

Over rijbewijs, parkeren en vergoedingen als u vanwege uw handicap geen gewone, niet-aangepaste auto kunt besturen.

Vervoer per auto betekent bewegingsvrijheid. Geen ander vervoermiddel brengt u zo comfortabel van deur tot deur. Voor veel mensen met een spierziekte is het zelfs de enige mogelijkheid om zich te verplaatsen.

Er komt wel het een en ander bij kijken: aanpassingen in de auto, specifieke voorwaarden aan het rijbewijs, regels rond gehandicaptenparkeerkaarten en -parkeerplaatsen en (helaas) vaak hoge kosten.

Rijbewijs

Kunt u vanwege uw handicap geen gewone, niet-aangepaste auto besturen, neem dan contact op met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR stelt vast welke aanpassingen u nodig hebt om in een auto te kunnen rijden. Daar kan ook een medische keuring aan te pas komen. Soms komt er een aantekening op uw rijbewijs te staan dat u alleen in een aangepaste auto mag rijden.
Meer over het rijbewijs

Aanpassing auto

Een auto kan op allerlei manieren aangepast worden aan uw handicap. Denk bijvoorbeeld aan handgas, handremmen, aanpassingen aan de stoelen voor het maken van een transfer vanuit de rolstoel, een kofferbaklift of een rolstoelbusje met inrijmogelijkheid.
Meer over aanpassing auto

Parkeren

Maakt u vanwege uw handicap of ziekte als bestuurder gebruik van een auto, dan moet u die kunnen parkeren vlak bij uw plaats van bestemming. Anders hebt u alsnog een probleem: hoe kom ik van de parkeerplaats naar de ingang of de voordeur? Gehandicaptenparkeerkaarten en gehandicaptenparkeerplaatsen helpen dit probleem op te lossen.
Meer er over parkeren

Vergoedingen

Autorijden is duur. Hebt u voor uw dagelijkse bewegingsvrijheid de auto nodig? Kunt u alleen autorijden met dure aanpassingen? Hebt u een rolstoelbus nodig voor uw kind? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor vervoersvoorzieningen, voor aftrek van zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting of voor lagere tarieven in de wegenbelasting. Deze regelingen zijn helaas ingewikkeld en lang niet kostendekkend. Toch loont het de moeite om uit te zoeken waar u recht op hebt.
Meer over vergoedingen

Deel je ervaring met autorijden op het