Autorijden

Over rijbewijs, parkeren en vergoedingen als je vanwege je handicap geen gewone, niet-aangepaste auto kunt besturen.

Vervoer per auto betekent bewegingsvrijheid. Geen ander vervoermiddel brengt je zo comfortabel van deur tot deur. Voor veel mensen met een spierziekte is het zelfs de enige mogelijkheid om zich te verplaatsen.

Er komt wel het een en ander bij kijken: aanpassingen in de auto, specifieke voorwaarden aan het rijbewijs, regels rond gehandicaptenparkeerkaarten en -parkeerplaatsen en (helaas) vaak hoge kosten.

Rijbewijs

Kun je vanwege je handicap geen gewone, niet-aangepaste auto besturen, neem dan contact op met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR stelt vast welke aanpassingen je nodig hebt om in een auto te kunnen rijden. Daar kan ook een medische keuring aan te pas komen. Hiervoor hoef je niet altijd naar een onafhankelijke keuringsarts. Je eigen revalidatiearts mag dit ook doen. Eerst vul je eventueel samen met je arts, het formulier Gezondheidsverklaring in, op papier of digitaal. In deze verklaring beantwoord je de vragen over je gezondheid. Aan de hand van jouw antwoorden wordt bepaald of er meer informatie van een arts en/of een specialistische keuring noodzakelijk is. Is een medische keuring nodig, dan ontvang je van het CBR een verwijzing hiervoor. Vervolgens maak je een afspraak en voert de arts de medische keuring uit. 
Zijn er aanpassingen aan de auto nodig dan blijkt dat uit je rijtest. Je krijgt dan een aantekening op je rijbewijs dat je alleen in een aangepaste auto mag rijden.
Meer over het rijbewijs

Aanpassing auto

Een auto kan op allerlei manieren aangepast worden aan je handicap. Denk bijvoorbeeld aan handgas, handremmen, aanpassingen aan de stoelen voor het maken van een transfer vanuit de rolstoel, een kofferbaklift of een rolstoelbusje met inrijmogelijkheid.
Meer over aanpassing auto

Parkeren

Maak je vanwege je handicap of ziekte als bestuurder gebruik van een auto, dan moet je die kunnen parkeren vlak bij de plaats van bestemming. Anders heb je alsnog een probleem: hoe kom ik van de parkeerplaats naar de ingang of de voordeur? Gehandicaptenparkeerkaarten en gehandicaptenparkeerplaatsen helpen dit probleem op te lossen.
Meer er over parkeren

Vergoedingen

Autorijden is duur. Heb je voor je dagelijkse bewegingsvrijheid de auto nodig? Kun je alleen autorijden met dure aanpassingen? Heb je een rolstoelbus nodig voor je kind? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor vervoersvoorzieningen, voor aftrek van zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting of voor lagere tarieven in de wegenbelasting. Deze regelingen zijn helaas ingewikkeld en lang niet kostendekkend. Toch loont het de moeite om uit te zoeken waar je recht op hebt.
Meer over vergoedingen

Deel je ervaring met autorijden op het